Ovocie poznania: jablko. Spoznajte 7 dôvodov, prečo by ste ho mali jesť denne!

Bolo pokušením už pre Evu v raji. Od stredoveku je symbolom kráľovskej moci, neskôr sa stalo aj symbolom zdravia. Jabloň je najrozšírenejší ovocný strom na svete. Napriek tomu treba poznamenať, že naši predkovia mali k dispozícii viac odrôd ako my dnes.

Pamätáte sa ešte na okrídlené: "Jedno jablko denne!"? Možno ste sa teraz pousmiali, ale táto zásada určite má svoje opodstatnenie. Už len preto, že ovocie vo všeobecnosti je pre naše zdravie nevyhnutné. Poďme si však niečo povedať práve o jablku. 

 

Najskôr si povedzme, čo obsahuje. 

Jablko obsahuje veľa vody, málo sacharidov a iba minimum bielkovín. Zato však veľa vitamínov, najmä vitamín C, tiež je bohaté na bioflavonoidy a vlákninu, najmä pektín a organické kyseliny. Sú tiež bohatým zdrojom draslíka, ktorý je nevyhnutný pri regulácii hospodárenia s vodou, prenose nervových impulzov, stimuluje funkciu obličiek a činnosť svalov.

 

A ako nám to prospieva? 

  • Znižuje krvný tlak, zlý cholesterol a likviduje krvné tuky. 

  • Prispieva k posilneniu imunity.

  • Spevňuje steny ciejv a žíl, celkovo posilňuje srdcovo-cievny systém.

  • Znižuje a stabilizuje hladinu cukru v krvi, predchádza jej výkyvom.

  • Zlepšuje stav čriev, prečisťuje ich, viaže na seba olovo a ďalšie kovy. Tiež likviduje škodlivé procesy fermentácie (kvasenia) a zabraňuje usadzovaniu škodlivých baktérií.

  • Posilňuje ďasná.

  • Omladzuje. 

Denne by smek mali zjesť niekoľko jabĺk, ale už dve výrazne upravia celkový metabolizmus. Pri jablkách však možno ešte viac, ako pri iných potravinách platí, že by sme si mali dávať pozor na ich pôvod. Uprednostňujte vždy tie domáce, najlepšie z organického pestovania. Jablká z dovozu sú nielen výrazne postrekované počas pestovania, ale aj neskôr sú rôzne ošetrované, napríklad voskami, šelakom, apod. Preto ich radšejvždy ošúpte.