Tvarohová perinka
Táto torta je ľahučká ako páperie. A pritom je bezlepková a bez cukru. Jej príprava nevyžaduje ani zvláštnu zručnosť, zvládnete ju hravo.
Potrebujeme:
Korpus: 1 hrnček mandľovej múky, 2 ks vajec, 1/4 hrnčeka kokosového oleja, 1 PL vlákniny v prášku (ja som použila jablkovú - kúpite bežne v predajni zdravej výživy), 2 PL ovsených otrúb, 3 PL prírodného medu, 1ČL sódy bikarbóny, uvarená čierna káva (ak sa káve vyhýbate, môžete vynechať).
Tvarohová pena: 2 ks tvarohu (nie hrudkový), 1 ks kyslej smotany, stévia, citrónová šťava, vanilka, želatína (z agaru), kvalitná horká čokoláda (nie čokoláda na varenie).
Postup:
Všetky ingrediencie na korpus jednoducho zmiešame. Vznikne nám mierne tekutá hmota, ktorú vylejeme do vymastenej formy a v predhriatej rúre pečieme pri 180 stupňoch asi 25 minút. Po upečení vyberieme a necháme vychladnúť. Korpus je po upečení krehký a mäkký. Po vychladnutí trochu stuhne. Vychladnutý korpus popicháme husto špáradlom alebo špajlou a lyžicou naň nalievame pripravenú kávu. Je potrebné riadne ho navlhčiť. Potom si pripravíme želatínu. Netreba veľa. Budeme jej potrebovať iba 4 až 5 PL v tekutom stave. Želatínu necháme chladnúť a v miske zatiaľ vyšľaháme tvaroh so smotanou, stéviou, vanilkou a citrónovou šťavou. Pomaly pridáme želatínu a znovu prešľaháme. Viac ako 4 až 5 lyžíc želatíny nedávajte, pena musí zostať ľahká a nadýchaná. Tvarohovú penu opatrne navrstvíme na korpus a posypeme postrúhanou horkou čokoládou. Dáme do chladničky stuhnúť, najlepšie cez noc.