Cviklový šalát 

 

Je pravda, že cvikla dnes nie je veľmi populárna, ale je to škoda. Je naozaj zdraviu prospešná. Má možno trochu zemitejšiu chuť, ale stačí ju iba správne ochutiť. Tento šalát sa pripravuje zo surovej cvikly. 

Potrebujeme: 

3 stredne veľké cvikly, 4 strúčiky cesnaku, citrónová šťava, 1 kyslá smotana, morská soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, 1 PL panenského olivového oleja (môže byť aj repkový olej). 

 

Postup: 

Cviklu umyjeme a ošúpeme. Postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme roztlačený cesnak, citrónovú šťavu, soľ, korenie, rascu a zamiešame. Olej pridáme do kyslej smotany, vymiešame dohladka a pridáme k cvikle. Premiešame. Pred podávaním držíme v chlade.