Zázračný ľan.
Naši prarodičia ho pestovali kvôli výrobe plátna, využitiu v kuchyni a aj na liečbu. Dnes sa však stále viac presadzuje ako neodmysliteľná súčasť zdravej výživy. Pýtate sa prečo? Poďme sa pozrieť...
Ľan siaty (Linum usitatissimum) je liečivá rastlina z čeľade ľanovité(Linaceae). Kultúrny ľan sa pestuje už naozaj dlho, niekoľko tisíc rokov a z hľadiska hospodárskeho ho možno rozdeliť na priadny, olejno-priadny a olejný. Líši sa aj vzhľad rastlín, práve podľa odrody.
Ak vo Vás ale ľan evokuje asociácie spojené s chudobným ľudom, veľmi rýchlo na ne zabudnite. Zaradiť ľan do svojho jedálneho lístka sa určite vyplatí. Nielen z hľadiska zdravia ale tiež aj z dôvodu jeho účinkov pre krajší vzhľad.
Najzásadnejším prínosom ľanu je obsah nenasýtených mastných kyselín omega3. Olej z ľanového semienka je absolútne najzdravším olejom na svete a jeho význam stúpa s tým, ako sa mení zloženie našej stravy. To preto, že iný zdroj nenasýtených omega3 mastných kyselín, okrem divých rýb a oleja z nich, už v podstate nemáme. V dôsledku dnešného spôsobu chovu zvierat, ktoré sa už nepasú a tak neprijímajú svoju prirodzenú potravu, ale sú kŕmené rôznymi obilovinami, sa zmenilo zloženie ich mäsa, mlieka a výrobkov z nich.
Čo vlastne ľan obsahuje? Najdôležitejšie látky:
Omega3 nenasýtené mastné kyseliny – ľanový olej je ich absolútne najbohatším zdrojom.
Lignany – najbohatší zdroj ľanové semeno. Ide o rastlinné chemické látky, ktoré rastlinu chránia. Rovnako pôsobia aj na ľudský organizmus. Majú protirakovinové, protiplesňové, protizápalové, antibakteriálne a antivírusové účinky.
Vláknina – maličké ľanové semienko dokonale vyčistí a povymetá Vaše črevá od rôznych nánosov a tiež Vás zbaví zápchy.
Vitamíny – najmä vitamín E a vitamíny skupiny B, betakarotén – to všetko sú „vitamíny krásy“.
Minerálne látky: železo, zinok, vápnik, fosfor, draslík, horčík, mangán.
A ako nám teda prospieva?
Znižuje hladinu nepriaznivého cholesterolu a vysoký krvný tlak. Je preto prevenciou infarktu, a to aj ak ste už infarkt prekonali, iných srdcovo-cievnych ochorení. Zlepšuje priechodnosť ciev. Má výrazné protizápalové účinky, a to aj na zápaly kĺbov a dnu, lieči akékoľvek zápalové ložiská v organizme, aj v dýchacích orgánoch. Na zápal kĺbu funguje aj zvonku, treba potierať boľavé miesto – tiež tlmí bolesť postihnutého kĺbu.
Ako som spomenula už vyššie, konzumácia ľanových semienok je výborným pomocníkom proti zápche, čím zároveň črevný trakt zbavuje toxínov, pomáha pri hemoroidoch, ale funguje aj ako ich prevencia.
Ľanový olej tiež čistí pečeň a odstraňuje žlčové kamene.
Konzumácia ľanového oleja a ľanových semien je dôležitá aj ako prevencia rakovinových ochorení – hrubého čreva, prsníka, prostaty.
Zlepšuje tiež metabolizmus, čo sa prejaví jednak pri chudnutí, telo sa ľahšie zbavuje tukových zásob, ale aj pri rôznych alergiách a ekzémoch.
Ľan pomáha aj Vašej kráse: telo zbavené toxínov a s dobre fungujúcim metabolizmom musí byť pekné! Konzumácia ľanového oleja sa v priebehu niekoľkých dní prejaví aj na štruktúre pleti. Pleť je jemnejšia a žiarivejšia. Tiež posilňuje vlasy aj nechty.
Konzumovať môžeme teda olej alebo semienka. Semienka však musia byť pomleté. Kvôli nízkej stabilite obsiahnutých látok nie je dobré kupovať semienka zomleté. Najlepšie je potrebné množstvo pomlieť vždy pred tým, než ich zjeme. Napríklad na kávovom mlynčeku. Celé semienka by ste museli veľmi dlho a dobre požuť. Inak ich telo nestrávené vylúči.
Pri kúpe oleja si dajte naozaj pozor na pôvod a spôsob uskladnenia. Ľanový olej je veľmi vzácny a tak s ním treba aj zaobchádzať. Veľmi mu škodí teplo – preto má význam iba skutočne za studena lisovaný, svetlo – musí byť uskladnený v tme a vzduch – okysličenie ho takmer okamžite zničí. Kúpte ho iba vtedy, ak je aj v obchode uskladnený v chladničke. Vy ho tiež čo najrýchlejšie uložte do chladu. Vyberte ho vždy iba tesne pred tým, než si ho pridáte do jedla, najlepšie do šalátu, ale napr. aj do jogurtu, apod. Nikdy ho nezohrievajte! Ak je olej zožltnutý, zapácha, štípe, v žiadnom prípade ho nekonzumujte. To by Vám viac uškodil.
Účinky ľanového oleja a semienok sú dnes už dobre zdokumentované, a to aj v lekárskych štúdiách. Oplatí sa naozaj ho do jedálnička zaradiť, a to čo najskôr.