Zákerný nepriateľ: Kvasinky!

Ak ste sa s týmto problémom ešte nestretli, tak je namieste Vám buď blahoželať alebo ste neodhalili pravú príčinu zdravotných problémov, ktoré máte. Ak sa kvasinky vyskytnú, základom liečby by mala byť protikvasinková alebo tiež protipliesňová diéta. 

 

Samotný termín „protiplesňová“ alebo „protikvasinková“ diéta vo mne evokuje veľmi nepríjemné pocity, to súhlasím. Pre každého je asi predstava, že má niekde v sebe plesne alebo kvasinky šokujúca. Ale, žiaľ, skutočnosť je v tomto smere dosť nepríjemná. 

 

Premnoženie kvasiniek v organizme spôsobuje napr. gynekologické problémy, najčastejšie vo forme výtoku, únavu, opakované prechladnutia a nádchu, ale aj alergie, psoriázu, rôzne exzémy, svrbenie, zažltnutie nechtov, biely povlak na jazyku, zápaly, napríklad aj zápaly kĺbov, chronické tráviace problémy, plynatosť, zápaly hrubého čreva. Tiež súvisia s výskytom úzkosti, depresie a porúch sústredenia. 

 

Kvasinky nás vlastne akoby otrávia svojimi toxickými výlučkami. Nepríjemné, že?

 

Ako vlastne dôjde k premnoženiu týchto parazitov? (Áno, sú to parazity!). Premnožia sa, keď im vytvoríme vhodnú živnú pôdu. A už ste si určite domysleli ako. Nesprávnou stravou s veľkým množstvom sacharidov a mlieka. Tie kvasinky milujú. Žiaľ, väčšina našej bežnej potravy je pre ne vyhovujúca. K tomu vlhko a teplo, acidobazická nerovnováha (prekyslený organizmus) a kvasinky sú v raji. Priemyselne spracované potraviny s vysokým podielom sacharidov, živočíšnych a stužených tukov, k tomu kravské mlieko a výrobky z neho = kvasinky. Musíme si uvedomiť, že sú v určitom množstve prítomné vo väčšine potravín, predovšetkým v pečive.

Ako sa ich teda možno zbaviť? Správnou stravou. Hovorí sa jej aj protiplesňová alebo protikvasinková diéta. Musíte sa však pripraviť na to, že ak ste sa doteraz stravovali tzv. bežným spôsobom, zo začiatku bude pre vás pomerne prísna a náročná. A tiež na to, že nejde o krátkodobú diétu. Diéta trvá tri až šesť mesiacov.

 

Najprísnejšou je prvá fáza, ktorá trvá 10 až 14 dní.

 

Pred tým, než sa budeme venovať potravinám, ktoré budeme jesť, si povieme, čo je potrené zo stravy bezpodmienečne vylúčiť. V prvej fáze sú úplne zakázané:  rafinovaný cukor a biela múka a akékoľvek potraviny, ktoré ich obsahujú. Tiež akékoľvek cestoviny, zemiaky, biela ryža, strukoviny, sója a výrobky z nej. Vylúčiť treba aj ovocie a sladkú zeleninu, alkohol a kávu. Zakázané je aj kravské mlieko a akékoľvek výrobky z neho. V tejto fáze je tabu tiež akékoľvek mäso. Nepoužívajte ani bežnú kuchynskú soľ, stužené a rafinované oleje. Tiež treba vylúčiť akékoľvek sladidlá s výnimkou stévie.

 

Počas týchto prvých dní môžeme konzumovať: uhorky, brokolicu, karfiol, kaleráb, šalát, cukety, reďkovky, kapustu, špenát, zeler, petržlen. Veľmi dôležitý je cesnak. Treba ho jesť denne, pretože pôsobí protizápalovo a likviduje infekcie. Tiež cibuľu, pažítku, pór. Zaraďte tiež ďumbier (zázvor), ktorý výrazne detoxikuje a dezinfikuje. Nezabúdajte na koreniny ako oregano, tymian, rasca, kurkuma a škorica. Okrem toho treba ako zdroj bielkovín zaradiť orechy, predovšetkým mandle a kvalitné oleje – ľanový, rybí tuk, kokosový a olivový. Všetky samozrejme za studena lisované. Môžete pridať aj domáce vajíčka. Z ovocia jedine citrón. Tiež jablkový ocot.

 

Najmä spočiatku to nebude jednoduché. Tým, že tak výrazne obmedzíte príjem sacharidov, Váš organizmus bude mozgu vysielať signály o ich nedostatku a Vy budete mať veľkú chuť na sladké. Ak to ale vydržíte, po niekoľkých dňoch táto chuť ustúpi a Vaše telo si zvykne.

 

Dôležitou súčasťou diéty je dostatočný príjem tekutín, pretože je nanajvýš potrebné zvyšky kvasiniek vyplavovať z organizmu von. Denne musíte vypiť aspoň 2,5 litra čistej vody, prípadne zelený čaj, alebo čaj podporujúci vylučovanie tekutín. Pri nedostatočnom prísune tekutín by sa mohli prejavovať toxické účinky likvidovaných kvasiniek, ako bolesti hlavy, nevoľnosť, bolesti kĺbov, zvýšené potenie, apod. Dostatok tekutín je nevyhnutný!

 

Po prvej fáze môžete pridať denne jedno ovocie – kyslejšie jablko, kiwi, grepfruit, ananás. Tiež pridáme pohánku, ovos, naturálnu ryžu, proso, quinou, burizony, môžeme aj pečivo ale bezkváskové,   kyslomliečne výrobky z iného ako kravského mlieka. Pridáme aj strukoviny ale nie sóju ani nijaké sójové výrobky. Môžeme zaradiť aj malé množstvo morskej soli. Kto chce, môže pridať aj malé množstvo teľacieho, jahňacieho alebo morčacieho mäsa bez kože.

 

Táto fáza trvá zhruba tri mesiace.

 

Od štvrtého mesiaca diéty môžete pridať viac ovocia, ale vyhýbajte sa sladšiemu alebo prezretému ovociu. Môžete zaradiť aj trošku prírodného medu a javorový sirup. Tiež môžete pridať menšie množstvo zemiakov a celozrnné pečivo ale bez kvasníc. Z mliečnych výrobkov môžete doplniť aj syry ale bez plesne a iba z ovčieho alebo kozieho mlieka.

 

Zásady platné počas celej doby trvania diéty: 

 

  •           2 až 3 litre tekutín (čistá voda, čaj)

  •           70 až 80 % stravy musí byť v surovom nespracovanom stave a najlepšie organicky vypestované.             Je dobré napr. zeleninu (viac rôznych druhov) rozmixovať.

  •           pridávajte protiplesňové korenie – cesnak, škorica.

  •           ak už budete jedlo upravovať tepelne, tak iba na pare.

  •           pre podporu vylučovania odpadových látok je potrebný tiež primeraný pohyb

  •           nezabúdajte na dostatočný oddych a regeneráciu.          

 

Vyskúšať možete aj tento recept.

 

Dodržiavať uvedené pravidlá nebude, najmä zo začiatku, jednoduché. Ak to však vydržíte, urobíte pre svoje zdravie veľmi veľa. Okrem toho, že sa zbavíte vyššie popísaných problémov, dôkladne si detoxikujete organizmus, je táto strava podľa súčasných výskumov tiež výbornou prevenciou onkologických ochorení. Ak sa však po jej ukončení vrátite k pôvodnému spôsobu stravovania, po čase sa zdravotné problémy pravdepodobne obnovia.