Surová strava - 2. časť.

 

Tak, ako, milé dámy? Odhodlali ste sa vyskúšať kúru so surovou stravou? Ak áno, určite ste z výsledkov nadšené a ja Vám naozaj blahoželám. Urobili ste pre seba veľmi veľa! A to je úžasné. Čo ale ďalej? Skončiť? Pokračovať? Alebo ste ešte s kúrou nezačali, prípadne začali a nevydržali? Možno Vás ďalší článok motivuje...

 

Na úvod považujem za potrebné zdôrazniť toto: 

 

Vždy má väčší účinok (pozitívny alebo negatívny) to, čo robíte pravidelne, dlhodobo ako to, čo urobíte príležitostne, občas.

 

Rovnako je to aj s účinkom prirodzenej potravy. Surová strava je liek. Liek, ktorý je potrebné užívať dlhodobo, celý život.

 

Ak teraz namietate, že stravovať sa iba takto nikto nevydrží, jednak asi nemáte celkom pravdu – verte mi, že je takých ľudí dosť a jednak, bolo by to fajn, ale nie je to nevyhnutné. Navyše, pre mnohých ľudí nie je radikálna zmena stravovania vôbec vhodná. A aj kvôli nášmu sklonu k pohodlnosti, je schodnejšou cestou postupná zmena.

 

Určite je však potrebné podiel surových potravín v našej strave zvýšiť. A to výrazne!

 

Cieľom týchto stránok nie je propagácia niektorého konkrétneho výživového smeru alebo diéty, ale osobne sa najviac prikláňam k tzv. stredomorskej diéte. Jedným z pravidiel, ktoré tento výživový smer zahŕňa je konzumácia 7 až 10 porcií surového ovocia a zeleniny denne. Každý deň. A toto je podľa mňa cesta ako skĺbiť aj našu chuť na rôzne iné potraviny, aj prijímať dostatok potravy v surovom stave.

 

Ak dosiaľ nie ste na väčšie množstvo surových potravín zvyknutá, možno sa Vám to zdá priveľa, ale to je iba  uhol pohľadu a otázka zvyku. Jednu porciu si treba predstaviť zhruba ako množstvo, ktoré sa Vám vojde do otvorenej dlane.  Dôležité je tiež, aby ste ovocie a zeleninu konzumovali priebežne, počas celého dňa. Zabezpečíte si tak neustály prísun vitamínov, minerálov, vlákniny  a iných významných látok, za čo sa Vám Vaše telo určite odvďačí. Tým ale nechcem povedať, že máte jesť stále. Ide o to, aby ste napríklad nezjedli sedem porcií  ovocia a nejaké orechy dopoludnia a potom až do večera iba varenú a inak upravovanú potravu.

 

Nezabúdajte tiež, že surové ovocie a zelenina dodajú Vášmu organizmu veľké množstvo vody, čo je pre jeho správne fungovanie a svieži vzhľad neoceniteľné. Navyše, podľa Normana W. Walkera, o ktorom v súvislosti so surovou stravou ešte budem písať a ktorý sa vďaka nej dožil veľmi aktívnych 116 rokov, surové ovocie a zelenina obsahujú živú vodu! Je to voda plná živých enzýmov na rozdiel od tzv. mŕtvej vody z vodovodu.

 

Okrem ovocia a zeleniny však nesmieme zabúdať na ďalšiu významnú zložku, a to orechy a semená. Nielenže obsahujú dôležité vitamíny a minerály, ale ich neoceniteľnou prednosťou je aj obsah nenasýtených mastných kyselín nevyhnutných pre správnu funkciu srdca a ciev.

 

K tomu ešte pridajte bylinky a za studena lisované  oleje, najmä olivový, ľanový a repkový.

 

Ak to skúsite, verím, že čoskoro zistíte, že to nie je vôbec ťažké. Zaradiť tieto potraviny vo väčšej, chcem povedať: prevažujúcej miere do svojho jedálnička, si vyžaduje síce na začiatku trochu sebadisciplíny, ale keď prekonáte pohodlnosť a dlhoročné zvyky, výsledok bude naozaj stáť za to.

 

Hoci na to dnes mnohí zabúdame, aj človek je súčasťou prírody. Fyziologické procesy v našom tele sa nedajú "preprogramovať", fungujeme úplne rovnako, ako naši predkovia pred tisíckami rokov. Preto je nevyhnutné dodávať bunkám potravu, ktorú vedia spracovať a využiť. Na zložité chemické látky, ktoré sú súčasťou spracovaných potravín ich zatiaľ nikto nepreprogramoval.

 

V ďalšej časti sa pozrieme bližšie na účinky surovej stravy na náš organizmus. A dúfam, že ste pri čítaní tohto článku  schrúmali aspoň jedno jablko:-).