Surová strava - 1. časť.

 

Počet ľudí, u ktorých sa vyskytlo niektoré z tzv. civilizačných ochorení dramaticky stúpa. A čo je najhoršie, zďaleka už neplatí, že ide iba o ľudí vo vyššom veku. Veková hranica sa neustále posúva nižšie a nižšie. Uvedená skutočnosť, ktorú dnes už nikto nemôže poprieť, by nás mala priviesť k vyvodeniu záveru, že niečo robíme systematicky nesprávne...

 

Mottom celej tejto stránky je výrok slávneho gréckeho lekára Hippokrata. „Vaša potrava nech je Vaším liekom a Vaše lieky nech sú Vašou potravou.“

 

Hippokrates žil na prelome 5. a 4. storočia pred naším letopočtom a dodnes je považovaný za jedného z najvýznamnejších lekárov všetkých čias. Už v tej dobe prišiel na to, k čomu sa pomaly prepracúvame aj my. 

 

Totiž, že choroba je výsledkom určitej, spravidla dlhodobejšej, nerovnováhy pôsobiacej v našom organizme. 

 

Táto nerovnováha je spôsobená viacerými vplyvmi, a to väčšinou pôsobiacimi súčasne, keď na jednej strane žijeme v nevyhovujúcom prostredí, väčšinu času pod vplyvom stresu, často v sedavom zamestnaní, prijímajúc nevyhovujúcu stravu a na druhej strane tieto vplyvy nekompenzujeme dostatkom pohybu, dostatkom vyhovujúceho spánku a inej relaxácie a zdraviu prospešnou – liečivou stravou. A samozrejme, pozitívnym myslením!

 

Keď takto žijeme mnoho rokov a desaťročí, je len logickým vyústením uvedenej nerovnováhy porucha, a teda: ochorenie.    

 

V dnešnom článku sa chcem venovať iba jednému z aspektov zdravého životného štýlu - potrave, ktorú denne konzumujeme. Prijímaná potrava je veľmi dôležitá, avšak, a to budem zdôrazňovať všade, je to iba jedna zložka, ktorá nám môže pomôcť. 

 

Vždy ide o synergiu mnohých vplyvov pôsobiacich na naše telo, myseľ a dušu

 
 

Teraz si asi kladiete otázku, čo to je tá „prirodzená strava“? 

 

Prirodzená strava je strava v prirodzenom, teda v človekom neznehodnotenom stave tak, ako nám ju ponúka príroda, obsahujúca dostatočnú výživovú hodnotu.

    

Z uvedenej charakteristiky v podstate vyplýva, že ide o stravu surovú. Nebudem Vás presviedčať, aby ste prijímali iba takúto potravu. Chcem len poukázať na jej výhody a ak to pôjde, priviesť Vás k tomu, aby prirodzená strava u Vás prevládala. A to sa určite dá.

 

Znovu sa dostávame k úvodu a slávnemu Hippokratovi. V rámci liečby, ale aj ako prevenciu, odporúčal špeciálnu kúru s prirodzenou stravou, ktorá telo zbaví najrôznejších nahromadených toxických látok a zároveň dodáva životodarnú silu.

 

Dnes sa odporúča takáto kúra v trvaní 6 až 8 týždňov. Pri závažnejších ochoreniach, teda tých „civilizačných“, je to ale viac ako pol roka. Dôrazne však upozorňujem, že v prípade ochorenia takýto zámer vždy preberte so svojim lekárom.

 

Zásadným rozdielom medzi touto metódou a súčasnou západnou medicínou je najmä skutočnosť, že pri konzumovaní prirodzenej stravy ide o liečbu, ktorá odstráni príčinu ochorenia, nielen bezprostredné príznaky, pričom telu nedodávate ďalšie chemické látky, ktoré by ho ďalej zamorovali. Veľmi rýchlo sa zvýši množstvo energie a odstráni sa pocit únavy.

 
 

Prirodzená strava zahŕňa konzumáciu ovocia, zeleniny, obilovín, orechov a semien, a to, samozrejme, bez akejkoľvek tepelnej úpravy. Takáto strava obsahuje množstvo vitamínov, stopových prvkov a najmä enzýmov, ktoré nám dodávajú životodarnú energiu.

 

Uvedená kúra Vám zaručene prinesie množstvo pozitívnych efektov: vyčistíte si organizmus od množstva nahromadených odpadových látok v dôsledku čoho sa môžete zbaviť niektorých zdravotných problémov, krásne sa Vám vyčistí a vypne pleť, rozjasnia oči, zbavíte sa zopár nadbytočných kilogramov a celkovo sa budete cítiť sviežejšie a plné energie.

 

Myslím., že vydržať osem týždňov je v silách každej z Vás. Výsledok za to určite stojí. Podrobnejšie si o prirodzenej strave povieme v ďalšom článku.