Sladký život ... Bez cukru!

Neviem, či existuje niekto, kto aspoň občas nesiahne po niečom sladkom. Väčšina z nás sladké miluje a mnohí sú na sladkostiach závislí...

 

Nie, nebojte sa, nebudem Vás presviedčať, aby ste sa sladkostí vzdali. Chuť na sladké je pre nás prirodzená. Sladká je jednou z piatich existujúcich chutí. Vedci dokonca zistili, že máme geneticky zakódovaný pocit bezpečia v spojení so sladkou chuťou, a to vraj preto, že v prírode sa nevyskytuje potravina prirodzene obsahujúca fruktózu, teda má sladkú chuť, ktorá by na človeka pôsobila toxicky.

 

Máme teda v génoch uložené, že čo je sladké, je bezpečné. 

 

Preto je pre väčšinu z nás snaha odolať sladkému márny boj. Ono to ani nie je potrebné. Pokojne si život oslaďte, ale bez cukru

 

Teda, aby som bola presná: bez umelo vyrobeného – rafinovaného cukru. A je úplne jedno, či je biely alebo hnedý, vyrobený z repy alebo trstiny. Vždy sú to prázdne kalórie bez akejkoľvek výživovej hodnoty, ktoré náš metabolizmus nedokáže premeniť na čokoľvek užitočné. 

 

A je smutnou realitou, že takýto cukor je súčasťou takmer každej spracovanej potraviny, ktorú kúpite v bežných potravinách. Je aj tam, kde by ste ho vôbec nečakali, napríklad aj v  mäsových výrobkoch.

 

Preto človek, ktorý sa stravuje bežným spôsobom, prijíma nadmerné množstvo cukru. Odborníci sa dnes zhodujú, že naša genetická výbava je prakticky totožná s tou, akú mal pračlovek, ktorý za rok zjedol asi 2 kg medu. Priemerná spotreba cukru na jedného obyvateľa u nás je približne 47 kg za rok! To je obrovský nadbytok.

 

Naše telo je nastavené na stálu hladinu glukózy (cukru) v krvi. Tá vôbec nie je vysoká. Avšak čokoľvek, čo tento limit prekračuje, je pre organizmus nebezpečné a pôsobí ako jed! Nadmerná hladina cukru v krvi je pre telo nanajvýš nebezpečný stav – ide vlastne o otravu, a preto organizmus robí čo môže, aby túto nebezpečne vysokú hladinu čo najskôr znížil. Deje sa tak za pomoci inzulínu vyplavovaného do krvi z pankreasu. Priveľa a pričasto vyplavovaný inzulín je však veľmi nebezpečný a dnes je spájaný s príčinami mnohých ochorení, dokonca aj s jednou z najagresívnejších foriem rakoviny – rakovinou pankreasu.

 

Chcete vedieť aké sú dôsledky vysokej hladiny cukru a čo všetko môže spôsobovať? Nie je to pekné:

  •           poškodzuje bunky, v dôsledku čoho dochádza k oslabeniu až zlyhávaniu imunitného systému,

  •           poškodzuje obličky,

  •           pôsobí deštrukčne na cievy, zvyšuje cholesterol,

  •           vyvoláva tvorbu a ukladanie tukových buniek, teda spôsobuje obezitu,

  •           je príčinou zubného kazu,

  •           poškodzuje zrak,

  •           spôsobuje vznik cukrovky II. typu,

  •           vyvoláva hyperaktivitu,

  •           je živnou pôdou pre rakovinové bujnenie (vyživuje rakovinové bunky, ktoré majú iný metabolizmus ako bunky zdravé),

  •           vyvoláva migrény a bolesti hlavy,

  •           je príčinou zmeny nálad a depresií.

 

Žiaľ, cukor je jed. Tak prečo sa neustále trávime? Je to zvyk, nevedomosť, pohodlnosť? Asi od každého trochu...

 

Nie je to však nevyhnutné. Cukor existuje iba necelých 200 rokov. Predtým ho ľudia nepoznali. Sladké ale jedli. Našťastie, existujú alternatívy. A o nich si povieme viac nabudúce. A tiež, ako škodlivé účinky cukru na organizmus znížiť.