Prečo je dobré jesť cviklu.
Cvikla patrí k zelenine, na ktorú dnes mnohí zabúdajú. A to je škoda. Jej blahodarné účinky na Vaše zdravie by Vás mali presvedčiť, aby ste ju do svojho jedálneho lístka zaradili častejšie.
Cvikla je jednou z odrôd repy obyčajnej. Ďalšími sú napríklad cukrová a kŕmna repa, či mangold. Poznali ju už v staroveku. Prvé záznamy o nej pochádzajú z Babylonu. V antickom Ríme sa jej konzumácia výrazne zvýšila. Slúžila ako potrava aj ako liek. A od tohto obdobia sa začala šíriť do celej Európy.
Dnes konzumujeme najme podzemnú časť - buľvu, či už surovú, varenú, dusenú alebo pečenú. Ale jesť je možné aj listy, najmä varené alebo dusené.
Čo cvikla obsahuje?
Je bohatá na železo, draslík, mangán, kremík, betaín, kyselinu listovú a vlákninu. Všetky tieto látky sú pre naše zdravie nevyhnutné. Neprekonateľné účinky kyseliny listovej mnohí poznáme, ale viete napríklad, že kremík obsiahnutý v cvikle je v nej veľmi účinne naviazaný na ostatné zložky, a preto je, na rozdiel napríklad od kremíka obsiahnutého v mäse, omhoho ľahšie vstrebateľný a naše telo ho dokáže veľmi dobre využiť. Spevňuje kožu a tkanivá ako aj steny ciev a z mozgu odvádza škodlivé kovy, predovšetkým hliník.
Čo všetko dokáže:
-
spevňuje pokožku, cievy, kosti a väzivové tkanivo,
-
neutralizuje a odstraňuje toxíny, najmä z mozgu,
-
regeneruje jadrá buniek a podporuje rast zdravých buniek,
-
aktivizuje produkciu červených krviniek a okysličovanie buniek,
-
zlepšuje metabolizmus bielkovín (ich lepšie využitie) v organizme,
-
detoxikuje črevá a odstraňuje zápchu, čistí a posilňuje pečeň a podporuje tvorbu žlče,
-
odvodňuje a odkysľuje organizmus,
-
dodáva vlasom lesk, pokožke hebkosť, nechtom pevnosť a tiež podporuje optimistickú náladu.