Prečo je dobré jesť cviklu.

Cvikla patrí k zelenine, na ktorú dnes mnohí zabúdajú. A to je škoda. Jej blahodarné účinky na Vaše zdravie by Vás mali presvedčiť, aby ste ju do svojho jedálneho lístka zaradili častejšie. 

Cvikla je jednou z odrôd repy obyčajnej. Ďalšími sú napríklad cukrová a kŕmna repa, či mangold. Poznali ju už v staroveku. Prvé záznamy o nej pochádzajú z Babylonu. V antickom Ríme sa jej konzumácia výrazne zvýšila. Slúžila ako potrava aj ako liek. A od tohto obdobia sa začala šíriť do celej Európy. 

 

Dnes konzumujeme najme podzemnú časť - buľvu, či už surovú, varenú, dusenú alebo pečenú. Ale jesť je možné aj listy, najmä varené alebo dusené. 

 

Čo cvikla obsahuje? 

 

Je bohatá na železo, draslík, mangán, kremík, betaín, kyselinu listovú a vlákninu. Všetky tieto látky sú pre naše zdravie nevyhnutné. Neprekonateľné účinky kyseliny listovej mnohí poznáme, ale viete napríklad, že kremík obsiahnutý v cvikle je v nej veľmi účinne naviazaný na ostatné zložky, a preto je, na rozdiel napríklad od kremíka obsiahnutého v mäse, omhoho ľahšie vstrebateľný a naše telo ho dokáže veľmi dobre využiť. Spevňuje kožu a tkanivá ako aj steny ciev a z mozgu odvádza škodlivé kovy, predovšetkým hliník. 

 

Čo všetko dokáže: 

 

  • spevňuje pokožku, cievy, kosti a väzivové tkanivo, 

  • neutralizuje a odstraňuje toxíny, najmä z mozgu, 

  • regeneruje jadrá buniek a podporuje rast zdravých buniek, 

  • aktivizuje produkciu červených krviniek a okysličovanie buniek, 

  • zlepšuje metabolizmus bielkovín (ich lepšie využitie) v organizme, 

  • detoxikuje črevá a odstraňuje zápchu, čistí a posilňuje pečeň a podporuje tvorbu žlče,

  • odvodňuje a odkysľuje organizmus, 

  • dodáva vlasom lesk, pokožke hebkosť, nechtom pevnosť a tiež podporuje optimistickú náladu.

 

Prírodný omladzovač! 

 

Toto ste možno nevedeli, ale cvikla má výrazne omladzujúce účinky. Organizmus prečisťuje a napomáha regenerácii buniek, čo sa navonok prejavuje viditeľným omladením. Samozrejme, je potrebné ju konzumovať pravidelne a čo najčastejšie. 

 

Cvikla je jesennou zeleninou a dobre sa skladuje, takže je výborným zdrojom živín počas zimy. Konzumuje sa napríklad uvarená so zemiakmi, známy je (nielen) ruský boršč, ale hlavne v šalátoch. Tie sa pripravujú z varenej aj surovej cvikly. Jeden recept na šalát nájdete aj tu. Pre chuť aj podporu jej účinkov pridajte jablko, mrkvu, cesnak, cibuľu, kyslú smotanu, apod.