Poznáte superpotraviny?

 

„Super“ je dnes všeličo – máme rôzne superstar, poznáme Supermana, niektoré z nás chcú byť superženami. Viete ale, čo sú to superpotraviny?

Ak sa pýtate, o čo ide, zjednodušene možno povedať, že superpotravina (superfood) je taká potravina, ktorá je z hľadiska zloženia látok, ktoré obsahuje, výnimočne významná pre našu výživu (bunkovú!), a tým aj pre  naše zdravie.

 

Asi nebude náhodou, že sú to v podstate tradičné a staré potraviny, ktoré poznali už staroveké civilizácie existujúce na jednotlivých kontinentoch, v Európe, Ázii, Strednej a Južnej Amerike a využívali ich liečivé a výživové účinky. V týchto oblastiach sú súčasťou tradičnej medicíny.

 

Niektoré ale poznáme veľmi dobre aj u nás. Iné zasa ešte len objavujeme.

 

Ich pozitívny účinok je nepopierateľný a, na rozdiel od súčasných liečiv, nevyvolávajú negatívne vedľajšie účinky. Určite nepochybíte, ak aspoň niektoré do svojho jedálneho lístka zaradíte. Nezabúdajte však na dve veci:

 

1. v strave je dôležitá pestrosť a  

 

2. vplyv na Váš organizmus má to, čo robíte prevažne, nie výnimočne.

 

K tradičným, komplexným superpotravinám patria:

 

-         čučoriedky: pre neobvykle vysoký obsah antioxidantov. Tieto látky likvidujú voľné radikály, ktoré v našom tele pôsobia veľmi deštrukčne, pretože poškodzujú bunky. Voľné radikály sa do organizmu dostávajú z okolitého prostredia (ovzdušie, cigaretový dym, apod.), ale tiež ako výsledok metabolických procesov, v podstate sú to vedľajšie produkty, odpad.

 

-         Acai bobule: je to tmavé bobuľovité ovocie z Južnej Ameriky, ktorého prínos spočíva hlavne v obsahu antioxidantov a vitamínov. Ich koncentrácia je v tomto ovocí zrejme absolútne najvyššia, čo výrazne podporuje našu imunitu.

 

-         Kakao: surové nepražené kakaové bôby okrem vysokého podielu antioxidantov obsahujú aj veľké množstvo flavonoidov, ktoré zlepšujú elasticitu cievnych stien, znižujú krvný tlak a posilňujú srdce, podobne ako červené víno. Okrem toho obsahujú veľké množstvo horčíka, čo tiež posilňuje srdce a spolu so serotonínom zlepšuje náladu.

 

-         Cesnak a cibuľa: sú známe najmä pre svoje silné účinky pri podpore imunity, chránia srdcovo-cievny systém, cesnak výrazne znižuje krvný tlak a pôsobí protizápalovo a ako prírodné antibiotikum. Cibuľa je aj u nás tradičným liečivom pri chorobách dýchacích ciest. Pomáha aj pri astme.

 

-         Chlorella a spirulina: obe sú riasy – prvá morská, druhá sladkovodná. Ide o najstaršie rastlinné druhy na našej planéte. Ich význam je hlavne v detoxikačných účinkoch. Čistia hrubé črevo a znižujú zlý cholesterol. Obsahujú železo a sú zdrojom vitamínu A a B12.

 

-         Včelie produkty: či už peľ, med, propolis. Zlepšujú výkon imunitného systému, majú hojivý účinok na pokožku.. Včelí peľ má aj výrazný omladzujúci účinok.

 

-         Goji: sú to plody kríka kustovnice čínskej rastúcej najmä v údoliach Himalájí. Plody sú veľmi podobné našim šípkam. Obsahujú veľké množstvo antioxidantov a karotenoidov. Podporujú imunitný systém, zlepšujú zrak. Tradične sa využívajú pre známy omladzujúci účinok a vraj môžu aj za vynikajúcu kondíciu tibetských mníchov. Viac si prečítate v tomto článku.

 

-         Ľanové semienko: je najhodnotnejším zdrojom omega3 mastných kyselín, vďaka čomu sú neoceniteľným pomocníkom pri ochoreniach srdcovo-cievneho systému alebo ako prevencia týchto ochorení. Pôsobia však tiež  ako prevencia ochorení hrubého čreva, pretože ho pomáhajú čistiť, zlepšujú stav pleti a ostrosť zraku. Rovnaké účinky má aj za studena lisovaný olej z týchto semienok.

 

-         Zelený jačmeň: dostať ho v práškovej forme, z čoho pripravujeme nápoj. Znižuje prekyslenie organizmu, čistí tráviaci trakt a podporuje imunitu.

 

-         Konope siata: používa sa semienko alebo olej z neho. Sú vynikajúcim zdrojom omega3 mastných kyselín. Obsahujú tiež vysoký podiel bielkovín, ktoré sú pre ľudský organizmus ľahšie využiteľné ako bielkoviny živočíšneho pôvodu.

 

Tento zoznam nie je kompletný, pretože nijaký oficiálny zoznam superpotravín neexistuje. Sú zdroje, ktoré medzi superpotraviny zaraďujú napríklad strukoviny, ďumbier, kokosový orech, iné semená a orechy, chia semienko, atď. 

                                          

Dôležité však pre maximálne využitie ich pozitívnych účinkov je čo najšetrnejšie zaobchádzanie od zberu až po tanier a konzumácia v čo najprirodzenejšom, teda surovom stave. V takomto prípade sú naozaj „zdravím na tanieri“. Dodajú nám všetko potrebné, a to vo forme, ktorá je pre ich využitie bunkami vhodná. Takže telo môže všetky živiny bez problémov absorbovať. 

 

A výsledok? Zvýšená imunita, prílev energie, odolnosť voči stresu, ale aj hladšia pokožka, krajšie vlasy a nechty, vypnutá pleť. Ak chcete vedieť viac o potravinách, ktoré nám pomáhajú omladnúť, zistíte to v elektronickej knihe ZASTAVTE ČAS!