Pohánka. Jedlo chudobných?
Áno, hovorí sa jej tak. A keď sa nad tým zamyslíme, niečo na tom bude. Dnes už málokto môže popierať, že väčšina civilizačných ochorení súvisí s nadbytkom a nesprávnym výberom potravín. Vo väčšine našich jedálničkov pohánka zaradená nie je. Tak sa poďme na takmer zabudnutú pohánku pozrieť bližšie...
Rastlina
Napriek všeobecnej mienke pohánka nie je obilovina. Pohánka jedlá alebo pohánka strelíciová patrí do čeľade stavikrvovité a je príbuzná napr. s rebarborou. Pochádza zo strednej a severnej Ázie, kde bola oddávna používaná ako potrava tak pre ľudí ako aj pre zvieratá. Dosahuje výšku 15 až 40cm. Vzhľadom na jej veľkú citlivosť na chemikálie, je možné ju pestovať iba v nekontaminovanej pôde. Konzumuje sa jej plod, ktorým je trojboká nažka. V liečiteľstve sa však používa aj vňať.
Semeno alebo plod má veľmi tvrdú šupku, ktorú je potrebné odstrániť. Šupka sa odstraňuje buď mechanicky alebo termicky, pričom tento druhý postup znehodnocuje väčšinu živín v pohánke obsiahnutých. Rozdiel spoznáte voľným okom. Mechanicky lúpaná pohánka má svetlú farbu, termicky upravená má farbu hnedú. Dnes sa využívajú aj tieto šupky. Napr. do čaju alebo ako výplň do vankúšov.
Čo v nej nájdeme?
Pohánka je bohatým zdrojom vlákniny. Obsahuje vitamín B1, B2, niacín, B6, vitamín E a tiež vitamín P – rutín, ktorý patrí medzi rastlinné antioxidanty podporujúce obranyschopnosť organizmu, posilňuje steny a pružnosť krvných vlásočníc a pôsobí preventívne pre srdcové choroby.
Z minerálov má pohánka vysoký obsah horčíka, mangánu, medi, fosforu, zinku, selénu, železa a draslíka.
Pohánka je hodnotná aj z toho dôvodu, že okrem tzv. pomalých cukrov, teda nízkeho glykemického indexu obsahuje aj vysoký podiel proteínov a ďalej kyselinu linolenovú a linolovú a tiež nenasýtené mastné kyseliny dôležité hlavne z dôvodu znižovania LDL cholesterolu.
Vzhľadom na to, že neobsahuje lepok, je vhodnou potravinou pre ľudí s celiakiou.
Patrí medzi zásadité potraviny, a teda pomáha vyrovnávať acidobázickú rovnováhu v organizme.
Kvôli uvedeným látkam, ktoré obsahuje a ich účinkom na ľudský organizmus je dnes pohánka zaraďovaná k tzv. superpotravinám. Ak ste ju ešte nevyskúšali, alebo ste ju z nejakého dôvodu zatratili, skúste nad tým ešte popremýšľať.
Ako nám pomôže?
- pri chorobách žíl a ciev,
- pri kŕčových žilách a hemoroidoch, kedy aj zastavuje krvácanie,
- posilňuje väzivové tkanivá,
- zlepšuje imunitu, likviduje voľné radikály,
- ako prevencia reumy a artritídy,
- pri krvácaní z nosa a ďasien,
- znižuje prekyslenie organizmu,
- pôsobí antibakteriálne,
- posilňuje potenciu a libido.
Pohánku dnes kúpite vo forme celých zŕn, múky, krupice, vločiek aj ako čaj.
Klasickú pohánku stačí povariť tri minúty, odstaviť a nechať prikrytú ešte 10 minút. Nie je to však potrebné. Ak ste zástancom surovej stravy, stačí ju cez noc namočiť, zmäkne rovnako.
Použiť ju môžete ako náhradu za akúkoľvek obilninu, teda na zahustenie polievok, ako prílohu alebo hlavné jedlo, na prípravu pečených aj nepečených sladkostí, ako vločky na raňajky, do šalátov. Výborná je ako náhrada ryže v "rizote". Osobne odskúšané recepty ešte uverejním. Jesť pohánku sa totiž skutočne oplatí.