Liečivé koreniny - 1. časť.

 

Korenie je často tou povestnou „čerešničkou na torte“, ktorá dodá jedlu trochu zvláštnosti, iskru. Určite poznáte mnohé a s úspechom ich pri varení využívate. Dnes sa však na tieto menšie či väčšie rastlinky pozrieme z hľadiska ich využitia pre zdravie ale aj na kozmetické účely. A verte, že rezervy majú bohaté...

 

Rôzne bylinky, ktoré dnes používame iba na dochutenie jedla, boli po stáročia využívané v tradičnej ľudovej medicíne. Pripravovali sa z nich čaje, tinktúry, kúpele, nápoje, krémy.

 

Poďme sa na ne pozrieť bližšie: 

 

Aníz (Bedrovník anízový):

Pomáha pri nadúvaní, na podporu trávenia a proti kašľu, najmä u detí, odhlieňuje. Pôsobí uvoľňujúco pri črevných a žalúdočných kolikách. Rastlinné estrogény, ktoré obsahuje pomáhajú udržať kostnú hmotu napr. v menopauze.

Používa sa do omáčok, prívarkov, ale tiež do perníkov alebo likéru. 

 

Badián:

Obsahuje olej, ktorý upokojuje a podporuje uvoľňovanie hlienov. Preto sa pridáva do sirupov proti kašľu. 

 

Bazalka:

Povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Tvorí základ pesta, patrí k rajčinám a mozzarelle, hodí sa aj k omáčkam a cestovinám.

 

Bobkový list (Vavrín obyčajný):

Je to jedno z najrozšírenejších korení. Podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Pravidelná konzumácia podporuje imunitu. Liečivo tiež pôsobí na lymfatické uzliny. Používa sa aj na kozmetické účely, a to pre svoje antiseptické vlastnosti, čím pomáha pri liečbe vyrážok. Vavrínový olej aplikovaný formou masáže zmierňuje reumatické, svalové a kĺbové bolesti.         

Patrí do polievok, omáčok aj k mäsu, predovšetkým k divine, rybám a krabom. Používa sa aj pri nakladaní uhoriek a kapusty. A chutí aj v huspenine a guláši. 

 

Čili:

Kapsaicín stimuluje, ale aj zmierňuje nachladnutie a horúčku.. Tiež pomáha pri znižovaní krvného tlaku, odplavovaniu škodlivín z tela ale aj pri nadváhe.

Pridávajú sa do rôznych, najmä mäsových jedál. Kto by chcel zmierniť pálivosť, vraj pomôže namočiť čili papričky na hodinu do slabého vínneho octu zmiešaného so soľou.

 

Ďumbier - zázvor (Ďumbier lekársky):

Aktivizuje srdcovo-cievny systém, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha pri zažívacích a žalúdočných problémoch. Je účinný aj pri prechladnutí. Pôsobí antioxidačne a má protizápalové vlastnosti. Pomáha aj pri „opici“, nevoľnosti z cestovania, morskej choroby, počas tehotenstva. Pôsobí tiež  antisepticky, pretože má vysoký podiel síry. Zohrieva, podporuje potenie, napr. pri prechladnutí. Pôsobí aj proti reume.

Môžete ho postrúhaný  pridať do ovocného alebo zeleninového šalátu alebo urobiť vynikajúci čaj. Používa sa ja na známe zázvorníky.

Zázvorový čaj proti prechladnutiu:

1 ČL strúhaného zázvoru, šťava z ½ citróna, 1 ČL medu, voda.

Suroviny zalejeme vriacou vodou, necháme 15 minúť lúhovať, prelejeme cez jemné sitko a pijeme teplé.

 

Fenikel:

Pomáha pri bolestiach brucha, pri nadúvaní, zmierňuje kašeľ aj astmatické ťažkosti. Má upokojujúce účinky, preto sa používa aj pri neuróze.  Upravuje tiež menštruáciu. Podporuje vylučovanie škodlivých látok a pomáha pri celulitíde.

Používa sa do šalátov. Sušené semená sa hodia do jedál z kapusty alebo k pečienkam, tiež k rybám.

 

Kardamón (Kardamovník obecný):

Posilňuje žalúdok a pomáha pri nadúvaní. Pomáha zvládať „opicu“. Žutie semien osviežuje dych a tiež upokojuje. Upravuje prekyslenie organizmu po sladkostiach.

Používa sa v rôznych zmesiach korenia tak do sladkých jedál, napríklad do medovníkov, ale aj k mäsu, najmä zverine a tiež do alkoholických nápojov.

 

Klinčeky (Klinčekovec voňavý):

Pomáhajú pri bolestiach zubov, majú dezinfekčné účinky, preto pomáhajú pri infekciách ústnej dutiny. V ústach zanechávajú pomerne trpkú chuť. Pôsobia upokojujúco a vraj potláčajú nesmelosť.

Používajú sa do zaváranín, vareného vína, červenej kapusty, pečienok.

 

Kôpor:

Upokojuje nervy, uvoľňuje svalstvo a podporuje chuť do jedla. Zmierňuje žalúdočné kŕče, hnačku a zvracanie.

Pridáva sa do omáčok, prívarkov, do uhorkového šalátu, aj zaváraných uhoriek.

 

Korenie čierne, zelené, biele:

Najmä čierne korenie pôsobí antibakteriálne, stimuluje krvný obeh aj trávenie, posilňuje obranyschopnosť organizmu. Pomáha pri nachladnutí. Tiež tlmí bolesť a odstraňuje únavu. Je to univerzálne korenie.

 

Koriander:

Podporuje chuť do jedla a zmierňuje pocit plnosti v žalúdku, naštartuje látkovú premenu.  

Je dôležitý najmä v ázijskej kuchyni, používa sa do mäsových a strukovinových jedál.

 

Kurkuma (Curcuma longa):

Kurkumín, ktorý obsahuje má veľmi silné antioxidačné a  protizápalové účinky. Je považovaná za veľmi účinné prírodné antiobiotikum. Pravidelné užívanie je dokonalou prevenciou nádorových ochorení, nakoľko uvedené účinky kurkumínu likvidujú zápalové ložiská v tele. Lieči tiež srdce a cievny systém, znižuje cholesterol. Tiež reguluje tvorbu kožného mazu, preto pomáha aj mastnejšej pleti.

Pri konzumácii je vždy nutná kombinácia s čiernym korením. Pridáva sa do zeleninových a strukovinových jedál aj do ryže a cestovín. Je však citlivá na svetlo aj vysoké teploty.