Kukurica nie je iba chutná.

Kukurica u nás skutočne zdomácnela a dnes si iba málokto uvedomí, že nebyť Krištofa Kolumba, veru by sme ju nemali. Máme ju radi varenú aj pečenú aj ako súčasť mnohých pokrmov. Poďme sa na ňu pozrieť trochu bližšie...  

Kukurica pochádza z amerického kontunentu, to vieme asi všetci.Vedeli ste ale, že sa vyvinula z riedkoklasých foriem pšenice? Dnes sa hojne pestuje aj u nás, často však iba ako krmivo pre zvieratá. 

 

Čo obsahuje? 

 

Dôležitý je predovšetkým extrémne vysoký podiel tiamínu (vitamín B1). Tiamín je pre naše telo nevyhnutný najmä kvôli spracovaniu sacharidov - ich rozkladu. Glukóza slúži ako výživa pre náš mozog a nervy. Pri jej nedostatku sme veľmi rýchlo unavení, roztržití, podráždení, nedokážeme sa sústrediť. Prísun tiamínu je dôležitý pre celkový dobrý stav našej nervovej sústavy. Pre dosiahnutie požadovaných účinkov tiamínu, je potrebný mangán, ktorý kukurica tiež obsahuje. Tiež obsahuje niacín (vitamín B5). 

 

Z ďalších účinných látok je to kyselina listová, železo, horčík, selén a zinok. Všetko prvky, ktoré nám pomáhajú nielen pokiaľ ide o zdravie, ale aj krásu. 

 

Aké má teda na naše  telo účinky? 

 
  • Posilňuje nervovnú sústavu a vitalizuje - eliminuje únavu. 

  • Zlepšuje činnosť mozgu a podporuje koncentráciu. 

  • Zvyšuje odolnosť v stresových situáciách. Zlepšuje náladu. 

  • Má omladzujúce účinky (vďaka kyseline listovej) vyživuje vlasy a udržuje pružnú pleť. 

  • Podporuje krvotvorbu. 

  • Posilňuje svaly a srdce, spävňuje väzivové tkanivo. 

 

Ako vidno, kukurica je nielen chutná, ale aj výživná a pre naše zdravie prospešná. Okrem klasických klasov ju môžete kúpiť aj zmrazenú, či konzervovanú, ale aj ako múku, krupicu alebo strúhanku. Tieto výrobky ocenia najmä tí, ktorí nemôžu lepok. 

 

A na záver ešte malý tip pre tých, ktorých trápi vysoký krvný tlak - čaj na zníženie krvného tlaku a hladiny cukru v krvi: 50 g čneliek (sú to tie známe kukuričné "fúzy") vložíme do litra vriacej vody a varíme ešte 10 minút. Pijeme 2 až 3 šálky denne.