Kavkazský nápoj dlhovekosti
Práve tu, v horských údoliach Kavkazu tento nápoj vznikol. Bol totiž jediným možným spôsobom konzervácie mlieka, aby sa nekazilo. Dlho bolo jeho tajomstvo chránené a ostatným národom, aj kvôli izolácii týchto horských oblastí, nedostupné. Dnes ho však už poznáme a mnohí odborníci prichádzajú na jeho neuveriteľné pozitíva pre ľudský organizmus.
Práve kefíru sa pripisuje aj podstatný podiel na tom, že títo ľudia sa bežne dožívali 120 a viac rokov a stále je tam priemerná dĺžka života jednou z najvyšších na svete.
Čo to vlastne ten kefír je?
Kefír je kyslomliečny nápoj, ktorý vzniká fermentáciou (kvasením) mlieka. Kvasenie spôsobuje mliečna kefírová huba (kefírové zrná), čo je vlastne spoločenstvo mikroorganizmov: kvasiniek a baktérií. Tieto spolu vytvárajú kompaktné tvary podobné malým karfiolom a sú bielo-žltkastej farby. Tieto mikrooerganizmy sa živia laktózou obsiahnutou v mlieku, z ktorej vytvárajú kyselinu mliečnu. Hotový kefír už laktózu neobsahuje.
Obsah mikroorganizmov - živých kultúr v doma vyrobenom kefíre je až 10 krát vyšší, ako v tých kupovaných. Ovšem, to samozrejme závisí od pôvodu, výrobcu, doby trvanlivosti, apod. Tieto výrobky sú samozrejme pasterizované a prechádzajú homogenizáciou. Takže, niekedy pri tých kupovaných, môžeme o živých kultúrach iba snívať...
Ak chcete kefír používať z dôvodu jeho ozdravných účinkov na organizmus, je tiež potrebné pamätať na to, že kyslomliečne výrobky sú rozdielne, aj keď sa nám zdá, že je to všetko jedno. Jogurtová kultúra napríklad je niečo úplne iné.
Ako nám môže pomôcť?
Viete, čo je alfou a omegou Vášho zdravia? Kde je jeho absolútne centrum? Vo Vašej tráviacej sústave! Bez toho, aby správne fungovalo spracovávanie potravy, jej využitie organizmom, teda absorbovanie prijatých látok a ich použitie na všetky možné procesy v tele a dôkladné a pravidelné vylúčenie všetkého nespracovaného, zdraví nebudeme. O tomto sa viac dozviete v našom online kurze, teraz o tom hovorím iba preto, aby ste pochopili, ako veľmi prospešný kefír je.
Kefír je totiž pre Váš tráviaci trakt nenahraditeľný. Pomáha ho vyčistiť, predovšetkým črevá dokáže postupne zbaviť dlhoročných nánosov a prináša do nich potrebnú a prospešnú mikroflóru, v dôsledku čoho:
- sa posilňuje imunita organizmu,
- čistejšie črevá Vám zázračne zvýšia vitalitu a energiu,
- odstraňuje rôzne patogénne ložiská (nespracované a zahnívajúce zvyšky potravy), teda pôsobí detoxikačne, čo je nenahraditeľná prevencia,
- odkysľuje organizmus, je to vysoko zásaditá potraviny, aj keď chutí kyslo,
- rozkladá nestrávené látky,
- lieči tráviace problémy: hnačku, zápchu, plynatosť, kandidózu,
- podporuje čistenie krvi, napomáha odstraňovať kožné problémy, aj ekzém,
- posilňuje pečeň a obličky,
- pomáha pri vstrebávaní vápnika,
- omladzuje a pomáha aj k duševnej vyrovnanosti.
Domáci kefír je nenahraditeľný, je to jeden z najzdravších nápojov, ktorý prospeje celej Vašej rodine a aj domácim miláčikom. Dá sa však používať aj ako vynikajúci kozmetický prostriedok, napríklad do kúpeľa, alebo ako maska. Zjemňuje a vyhladzuje pleť, pôsobí aj bieliaco, hydratuje.
S kefírom môžete aj variť. A nápoj ochutený napríklad ovocím, medom, vlákninou, proteínmi, Vás nabije energiou, pomôže schudnúť a v prichádzajúcich teplých dňoch výborne osvieži.
Ak ešte nemáte svoje kefírové zrná, alebo neviete, kde ich kúpiť, napíšte mi na e-mail: viavitam@via-vitam.sk
