In vino veritas ...
Mysleli si to už starí Rimania a je pravda, že vínna réva je s človekom už veľmi dlho. Pestovali ju už staroveké civilizácie v Egypte. A milióny ľudí jej vzdávajú hold dodnes.
Oficiálne ide o rastlinu s názvom Vinič hroznorodý, čo je lianovitá rastlina, ktorá sa do Európy rozšírila zo Stredomoria. Jej pôvodnou vlasťou však je údolie medzi riekami Eufrat a Tigris. Víno vyrábali už pred 3 500 rokmi aj v Egypte.
Plodmi viniča sú bobule s vysokým obsahom cukru - až 25%, teda, naše známe hrozno.
Aké účinné látky obsahuje?
Najmä vďaka šupke má vysoký podiel vlákniny, ktorá tak prospieva našim črevám. Zároveň tiež viaže tuky a má mierne odvodňujúci účinok. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, kyselinu listovú a vitamín C. Ďalej mangán, horčík a draslík. Tiež je bohaté na flavonoidy a ďalšie fytolátky.
Zdravotné účinky hrozna:
-
Zlepšuje priechodnosť čriev a odstraňuje zápchu, odstraňuje poruchy trávenia.
-
Odvodňuje, podporuje tvorbu moču a zrýchľuje jeho prechod obličkami, čím prispieva k ich prečisťovaniu.
-
Podporuje nervovú a mozgovú činnosť.
-
Odstraňuje únavu, nervozitu a depresie.
-
Zmierňuje premenštruačný syndróm.
-
Podporuje redukciu hmotnosti.
-
Aktivizuje metabolizmus sacharidov.
-
Posilňuje imunitu, detoxikuje.