Cukor je jed!

Možno ste už unavení z toho, že v súčasnosti o tom počujete a čítate priveľa. A možno si hovoríte, že je to ďalší mýtus a populárn vlna. Pravdou však je, že stále viac prichádzame na súvislosti medzi nadmernou konzumáciou cukru a mnohými zdravotnými problémami, vrátane neustáleho nárastu obezity. Dnes už takéto stanovisko prezentuje aj Medzinárodná zdravotnícka organizácia (WHO).
Či sa nám to páči alebo nie, musíme si priznať, že cukor je JED. Možno chutný, ale SMRTEĽNÝ! Neotrávi Vás hneď, zato spoľahlivo. Navyše, má ešte aj tú zlú vlastnosť, že je vysoko návykový so všetkými znakmi závislosti: opakované nutkanie ku konzumácii, zvyšovanie hranice tolerancie, abstinenčné príznaky pri vysadení. Odborníci dnes zastávajú názor, že je rovnako návykový ako alkohol, cigarety, či iné drogy, pričom je ale, hlavne pre deti a mládež, omnoho ľahšie dostupný a je takmer všade! A toto je jeho hlavný problém!
Nejde iba o klasické sladkosti. V takmer každom potravinársky spracovanom výrobku, ktorý si kúpite, cukor v nejakej forme nájdete. Dajte si tú námahu a dôkladne si preštudujte etikety všetkého, čo doma nájdete. Glukóza, fruktóza, sacharóza, maltóza, laktóza, kukuričný sirup, sladový sirup, med, ovocná šťava ... To všetko je cukor. Keď to všetko za deň spočítate, budete zdesení. Jeden liter Coca-coly obsahuje 30 lyžičiek cukru! Sladené nápoje predstavujú najvyšší podiel spotreby vyrobeného cukru. Pijete ich?
Tu je zopár škodlivých účinkov konzumovanéh cukru:
- poškodzuje bunky a v dôsledku toho zlyháva imunitný systém
- spôsobuje ukladanie tuku
- zubný kaz
- poškodzuje obličky
- zvyšuje riziko cukrovky, vysokého krvného tlaku, srdcovo-cievnych ochorení
poškodzuje zrak
- je príčinou obezity
- je živnou pôdou pre rakovinové bujnenie
- spôsobuje migrény a bolesti hlavy
- vyvoláva hyperaktivitu
- môže vyvolávať zmeny nálady a depresie
- urýchľuje starnutie.
Páči sa Vám to? Asi nie.
Rafinovaný cukkor, ktorý mimochodom poznáme nejakých dvesto rokov. nájdete vo väčšine spracovaných potravín, a to vôbec nemusí ísť o sladkosti. Prijímame ho v neprimeranom množstve, čo spôsobuje vysoké hladiny glukózy v krvi. A to je práve dôvod uvedených ťažkostí.
Náš organizmus je totiž nastavený na veľmi nízku hladinu glukózy v krvi. Je to preto, že glukózu využívajú ako výživu iba nervové bunky. Pri všetkých ostatných tkanivách nášho tela sú stavebnou látkou pre bunky najmä proteíny. Nadmerné množstvo potom ako jed oragnizmus trávi a poškodzuje.
S príjmom cukru súvisí aj druhý problém, a to výrazné výkyvy hladiny glukózy v krvi. Keď príjmeme v potrave cukor, vždy je to vo väčšom množstve, než organizmus môže potrebovať a prijmeme ho navyše nevhodným spôsobom, teda tak, že sa nám zo žalúdka rýchlo vyplaví do krvi, pre organizmus nastáva stav najvyššej pohotovosti. V krvi jednoducho máme jed! Takto to vníma naše telo. Organizmus sa bráni a snaží sa čo najrýchlejšie jed z krvi odbúrať. Pankreas vo veľkej miere produkuje inzulín, ktorý glukózu z krvi odvádza. A kam ju ukladá? Do zásoby. A to znamená: do tuku! Čiže, priberieme.
Takéto rýchle odbúranie cukru z krvi však má za následok často zase jeho príliš nízku hladinu v krvi, čo opätovne vyvolá chuť na sladké. A takto stále dokola!
Je to veľmi nebezpečný začarovaný kruh.
Je dôležité, aby sme to pochopili a tento kruh preťali a vystúpili z neho. AKO?
O tom je podrobný návod obsiahnutý v mojom novom ebooku, ktorý bude k dispozícii od 21.9.2015. V predpredaji za zvýhodnenú cenu už od piatku 18.9.! Ebook Vám vysvetlí ako to s cukrom je, prečo a ako nám škodí a ako sa závislosti na cukre zbaviť. Druhá časť ebooku obsahuje množstvo super receptov, ktoré Vám neuškodia a zvládne ich každý:-)
A na záver, na zamyslenie:
„Kto nepoužíva cukor, nemá vrásky!"