Čo všetko získate zo zázvoru?

Nie je to síce spisovný názov tejto rastliny, ale keby som napísala ďumbier, mnohí by možno nevedeli, že je to práve zázvor. Nech ho už budete nazývať akokoľvek, nazabúdajte naň. Je to jeden z najväčších prírodných pokladov. 

 
 

Je to rastlina z čeľade ďumbierovité a pôvodne pochádza z Ázie, kde je známa už 4000 rokov. Poznáme nepríklad ďumbier lekársky, ďumbier žltý, ďumbier indický, ďumbier japonský. V lekárstve sa používa odnepamäti, či už čerstvý, sušený alebo konzervovaný. Využíva sa najmä jeho dužinatý podzemok. Má výrazne ostrú až štipľavú chuť vďaka obsahu gingerolu a kapsaicínu. 

 

Zázvor obsahuje vitamín C, E a B9, vápnik, horčík, draslík, fosfor, železo, selén aj zinok. 

 

Ako nám teda pomáha?

 

* lieči zápaly dýchacích ciest, prechladnutie, znižuje tiež zvýšenú teplotu

 

* vďaka protizápalovým účinkom lieču reumatickú artritídu

 

* zlepšuje trávenie, zmierňuje tráviace problémy ako nevoľnosť, nafukovanie, kŕče a slabé trávenie

 

* pôsobí preventívne na aterosklerózu (znižuje nepriaznivý cholesterol, riedi krv)

 

* celkovo zlepšuje krvný obeh a odstraňuje poruchy periférneho prekrvenia (studené ruk a nohy)

 

* starším ľuďom pomáha vyvolať chuť do jedla

 

* zvyšuje imunitu a pôsobí ako prevencia rakoviny - je to veľmi silný antioxidant

 

* detoxikuje, podporuje činnosť pečene, ktorej tak pomáha odstraňovať škodlivé látky z organizmu

 

Ako ho používať?

 

* čerstvý postrúhaný: ako čaj (2 PL postrúhaného zázvoru zalejeme vriacou vodou, lúhujeme 5 - 10 minút, potom scedíme), do zeleninových alebo ovocných šalátov a čerstvo vylisovaných štiav - takto si zachováva najsilnejší účinok,

 

* sušený prášok (predáva sa ako korenie): do rôznych jedál, ale tiež ako čaj.

 

Okrem terapeutických účinkov, ním môžete ozvláštniť chuť mnohých jedál. Vyskúšajte napríklad marinované tofu alebo známe zázvorníky.

 

Na záver ešte pridávam recept na nápoj, ktorý Vám pomôže po jedle:

Zmiešajte šťavu z jedného citróna, 3 PL prírodného jablčného octu, 3 PL postrúhaného zázvoru, zalejte 1 litrom vychladnutej prevarenej vody. Zamiešajte a držte v chladničke. Po jedle vypite 1 dcl.Odstraňuje pálenie záhy, nadúvanie, podporuje trávenie.