7 dôvodov prečo jesť škoricu!
Pre väčšinu z nás je škorica veľmi príjemným korením. Chutí nám, krásne vonia ... A je to určite dobre, pretože škorica má pre náš organizmus skutočne pozitívne účinky.
Korenina, ktorú poznáme z našich kuchýň je vnútornou vrstvou kôry škoricovníka. Škorica je ceneným korením už od stredoveku. A túto výsadu si zachovala dodnes.
Rozlišujeme dva druhy, podľa jej pôvodu: cejlónsku a čínsku. Prevažná väčšina škorice, s ktorou sa my stretneme je čínska. Ich zloženie je veľmi podobné, aj keď niektoré pramene udávajú, že cejlónska škorica je pre organizmus prijateľnejšia, a preto ju viac odporúčajú. Cejlónska škorica je jemnejšia chuťovo aj farebne je svetlejšia než čínska. Je však pravdou, že u nás cejlónsku škoricu asi nekúpite.
Škorica obsahuje viac sacharidov, malé množstov bielkovín, tiež vlákninu, vitamíny A, C, B3, B6 a E, minerálne látky, ako železo, horčík, vápnik, selén a ďalšie látky, napríklad: anthokyaníny, eugenol, cinamaldehyd, apod.
Aké sú pozitívne účinky?
-
Upravuje hladinu cukru v krvi. Preto pomáha chorým s cukrovkou. Navyše, priamo v jedle škorica pomáha znižovať glykemický index, preto je dobre ju pridávať do jedla.
-
Znižuje tiež hladinu zlého cholesterolu.
-
Zahrieva. Tento proces výroby tepla spotrebúva tukové zásoby, a tak vďaka škoici môžeme chudnúť.
-
Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha.
-
Spolu s medom je skvelou prevenciou aj liekom na prechladnutie a chrípku. Škorica zvýrazňuje antibiotické účinky medu.
-
Škorica má výrazne upokojujúce účinky na našu psychiku.
-
Podporuje metabolizmus. Zlepšuje cirkuláciu krvi. Preto sa využíva v rôznych kozmetických procedúrach v boji proti celulitíde.