7 dôvodov prečo jesť škoricu!


Pre väčšinu z nás je škorica veľmi príjemným korením. Chutí nám, krásne vonia ... A je to určite dobre, pretože škorica má pre náš organizmus skutočne pozitívne účinky.

 

Korenina, ktorú poznáme z našich kuchýň je vnútornou vrstvou kôry škoricovníka. Škorica je ceneným korením už od stredoveku. A túto výsadu si zachovala dodnes. 

 

Rozlišujeme dva druhy, podľa jej pôvodu: cejlónsku a čínsku. Prevažná väčšina škorice, s ktorou sa my stretneme je čínska. Ich zloženie je veľmi podobné, aj keď niektoré pramene udávajú, že cejlónska škorica je pre organizmus prijateľnejšia, a preto ju viac odporúčajú. Cejlónska škorica je jemnejšia chuťovo aj farebne je svetlejšia než čínska. Je však pravdou, že u nás cejlónsku škoricu asi nekúpite.

 

Škorica obsahuje viac sacharidov, malé množstov bielkovín, tiež vlákninu,  vitamíny A, C, B3, B6 a E, minerálne látky, ako železo, horčík, vápnik, selén a ďalšie látky, napríklad: anthokyaníny, eugenol, cinamaldehyd, apod.

 

Aké sú pozitívne účinky?

 

  1. Upravuje hladinu cukru v krvi. Preto pomáha chorým s cukrovkou. Navyše, priamo v jedle škorica pomáha znižovať glykemický index, preto je dobre ju pridávať do jedla.

  2. Znižuje tiež hladinu zlého cholesterolu.

  3. Zahrieva. Tento proces výroby tepla spotrebúva tukové zásoby, a tak vďaka škoici môžeme chudnúť.

  4. Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha.

  5. Spolu s medom je skvelou prevenciou aj liekom na prechladnutie a chrípku. Škorica zvýrazňuje antibiotické účinky medu.

  6. Škorica má výrazne upokojujúce účinky na našu psychiku.

  7. Podporuje metabolizmus. Zlepšuje cirkuláciu krvi. Preto sa využíva v rôznych kozmetických procedúrach v boji proti celulitíde.

 

Aké množstvo je bezpečné?

 

Dnes nájdete množstvo článkov a upozornení na to, aká je škorica škodlivá a čo všetko Vám môže spôsobiť. K tomu môžem povedať iba toľko, že so škoricou je to tak ako s čímkoľvek iným. Už v staroveku vedeli, že čokoľvek môže byť liekom aj jedom. Záleží iba na množstve. To platí napríklad aj o vode. O všetkom. A teda aj o škorici.

 

Ani s ňou to netreba preháňať. Prijateľné množstvo je asi jedna kávová (mokka) lyžička denne. A samozrejme iba po nejaký obmedzený čas. Potom je dobre urobiť na chvíľu prestávku. To znamená, ak denne konzumujete toto maximálne množstvo. Ak konzumujete denne menej, napr. pol kávovej lyžičky škorice, nemusíte robiť prestávku.

 

Samozrejme, ak máte problémy s pečeňou, buďte opatrní a škoricu konzumujte iba sporadicky a v menšom množstve! Tiež, ak ste tehotná!

 

Človeku, ktorý však nemá nejaké skutočné problémy týkajúce sa pečene, uvedené množstvo škorice neuškodí.

 

Ako ju používať?

 

Škorica dodá akémukoľvek jedlu výnimočnú chuť. Je vhodná najmä do sladkých dezertov, predovšetkým takých, do ktorých idú jablká alebo slivky. V prípade sladkostí má škorica aj ten pozitívny účinok, že pôsobí osladzujúcu, v dôsledku čoho stačí pridať menej cukru. Je tiež výborná do ovocných šalátov.

 

Škoricu môžete pridať aj do čaju, či ochutiť ňou kávu. Výborná je aj ako súčasť smoothie, či iných drinkov.

 

Ako liek pri prechladnutí užívajte zmiešanú s kvalitným medom 2 krát denne.

 

Výborné sladké recepty so škoricou nájdete aj v ebooku plnom úžasných zdravých sladkých receptov SLADKO ZDRAVO.