Pohánkovo-gaštanová bublanina 

 

Tento, trochu zvláštny názov, vznikol tak, že som použila pohánkovú a gaštanovú múku. Bublanina je teda bezlepková. Je tiež bez laktózy a samozrejme, ako všetky naše sladkosti, bez klasického rafinovaného cukru. 

 

Potrebujeme: 

4 vajíčka, 250 g múky (zhruba rovnaké množstvo pohánkovej a gaštanovej a asi 2 PL kukuričnej strúhanky), 4 PL ovocného alebo brezového (Xylitol) cukru, 5 PL kokosového oleja, 1 dcl sójového (alebo iného rastlinného) mlieka, 1/2 ČL guarovej gumy, 1 1/2 ČL sódy bikarbony, ovocie. 

 

Postup:

Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka odložíme do chladu. K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme. Do vyšľahanej peny pomaly za stáleho šľahania pridávame olej. Múky zmiešame, pridáme guarovú gumu a sódu bikarbonu. Do žĺtkovej hmoty striedavo pridávame múku a mlieko a miešame. Vyšľaháme bielky na pevný sneh a opatrne pridáme do cesta a zamiešame. Hotové cesto vylejeme na plech a posypeme osušeným ovocím. Pečieme cca 25 minút pri teplote 170 stupňov.