Makovo-jablková torta
Veľmi jednoduchá torta, ktorú hravo zvládnete. Je bez klasického cukru a bohatá na vlákninu, preto má nízky glykemický index.
Potrebujeme:
Cesto: 1 hrnček (250 ml) celozrnnej špaldovej múky, 1/2 hrnčeka gaštanovej múky, 1/2 kávovvej lyžičky guarovej múky, 1 ČL sódy bikarbony, 2 vajcia, 1/2 hrnčeka ďatlového sirupu, 1/2 hrnčeka kokosového oleja, 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka (môže byť akékoľvek), 1 PL jablčnej vlákniny v prášku, 1 PL kvalitného nesladeného kakaa.
Plnka: 250 g pomletého maku, 4 väčšie postrúhané jablká, 1 PL prírodného medu, 1 - 2 PL citrónovej šťavy, 1 ČL mletej škorice, rumová esencia, vanilka.
Postup:
Najskôr si pripravíme plnku tak, že všetky uvedené suroviny spolu dôkladne zmiešame. Náplň odložíme. Na cesto najsôr v miske zmiešame spolu všetky sypké suroviny. Múku, najmä tú gaštanovú je potrebné preosiať. Následne do misky, v ktorej je múka iba pridáme ostatné suroviny a vareškou vypracujeme cesto. Cesto je hustejšie.
Vypracované cesto vlejeme do vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy a urovnáme. Na cesto opatrne navrstvíme plnku. Dáme piecť do predhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.