Jednoduchý kefírový koláč
Veľmi jednoduchý hrnčekový recept. Koláč vznikol náhodou z prebytku môjho domáceho kefíru. Je to taký typický raňajkový koláč, avšak bez cukru a z celozrnnej múky.
Potrebujeme:
2 hrnčeky kefíru (môže byť aj kyslá smotana alebo jogurt), 1 a 1/2 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky, 3/4 hrnčeka sirupu z agáve, 1/2 hrnčeka oleja, 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu, 3 vajíčka, 1 ČL sódy bikarbony, 1 hrnček namočených hrozienok, 1 PL kakaa, voliteľné: káva alebo domáci likér.
Postup:
Hrozienka namočíme na dve hodiny do vody, prípadne kávy alebo nejakého domáceho likéru. Podľa toho, akú chceme príchuť. Potom iba v miske zmiešame všetky suroviny, vznikne redšie cesto. Pridáme hrozienka. Hotové cesto vylejeme do väčšej okrúhlej formy. Ak nepoužijete silikónovú ako ja, vyložte ju papierom. Pečieme pri 180 stupňoch 30 minút.