Gaštanová torta 

 

Vynikajúca ľahká ale pritom slávnostná torta. Zdravšia varianta je samozrejme z vlastnoručne pripraveného gaštanového pyré, dá sa však použiť aj to kupované. 

 

Potrebujeme:

Korpus: 4 vajíčka, 4 PL gaštanovej múky, 1 PL ovsených otrúb, 1 PL vlákniny v prášku (napr. jablková), 4 PL kokosového oleja, 3 PL prírodného medu, 200 ml bio kokosového alebo mandľového mlieka mlieka, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 KL guarovej gumy, uvarená čierna káva.

Gaštanová vrstva: 500 g gaštanov, 2 PL datľového sirupu, rumová alebo punčová aróma.

Šľahačková vrstva: 2 ks smotany na šľahanie, 1 ks kyslá smotana, 1 ks želatínový stužovač, vanilka, trochu sirupu z agáve, hoblinky horkej čokolády. 

 

Postup:

Všetky suroviny na korpus dáme naraz do misky a všetko spolu vyšľaháme. Hotové cesto vylejeme do tortovej formy a pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Gaštany narežeme do kríža a dáme variť. Varíme 10 minút. Uvarené zlejeme a hneď zabalíme do uteráka, alebo deky. Takto sa šupka oddelí. Musíme ich však šúpať ešte teplé. Ošúpané gaštany postrúhame, pridáme sirup a arómu a zamiešame.

Vychladnutý korpus poprepichujeme špajlou a dôkladne popolievame pripravenou kávou.  Potom naň natrieme gaštanovú hmotu. Ak použijete gaštanové pyré, stačí iba nastrúhať. Ochutíme arómou.

V miske dôkladne vyšľaháme šľahačku ochutenú vanilkou. V inej miske dohladka vymiešame smotanu osladenú agávovým sirupom. Pripravíme si podľa návodu želatínový stužovač, ale môže byť aj želatína. Všetko spojíme a ručne metličkou prešľaháme. Vďaka sirupu má šľahačková hmota jemne ružovkastú farbu. Natrieme na gaštanovú vrstvu. Nakoniec tortu ozdobíme hoblinkami čokolády, prípadne aj drobným ovocím a dáme, najlepšie cez noc, stuhnúť do chladničky.