Šošovicový šalát s vajíčkami 

Výborný zdroj proteínov. Strukoviny nejeme ani zďaleka tak často, ako by sme mali. Šalát sa podáva teplý. Kto konzumuje mäso, môže vynechať vajíčka a podávať k mäsu namiesto bežnej prílohy. 

 

Potrebujeme:

Šošovica, vajíčka, olivový olej, kukurica (mrazená alebo sterilizovaná), morská soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, chili, cesnak, voda alebo vývar.

 

Postup:

Šošovicu preberieme, umyjeme, dáme do misky, zalejeme vodou a necháme namočenú aspoň dve hodiny. V hlbšej panvici zohrejeme olivový olej. Šošovicu scedíme a necháme riadne odkvapkať. Dáme do panvice a dôkladne opražíme. Podlejeme vodou, stiahneme plameň, okoreníme, osolíme, pridáme bobkový list, prikryjeme a dusíme. Keď je šošovica takmer hotová, pridáme trochu kukurice, pretlačený cesnak a kto chce aj chili. Premiešame a ešte chvíľu dusíme. Vody nedávame veľa, prakticky všetka sa musí odpariť, výsledok by mal byť sypkejší. Medzitým si uvaríme vajíčka natvrdo. Keď je šošovica hotová, navrstvíme ju na tanier, obložíme vajíčkom a zeleninou a podávame.