Šunkovo - pórový koláč (QuIche)
Tiež ide o recept z radu novej protirakovinovej stravy. Preto obsahuje obmedzené množstvo sacharidov, a teda nepoužijeme ani klasickú obilnú múku. Šunka by samozrejme mala byť kvalitná.
Potrebujeme:
Na štyri porcie: 100 g jemných ovsených otrúb, 100 g mandľovej múky, 400 g kyslej tučnej smotany, 3 PL repkového oleja, 250 g póru, 125 g údenej šunky nakrájanej na kocky, 150 g kozej goudy, 4 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, muškátový orech.
Postup:
Otruby, mandľovú múku, smotanu (ale nie všetku), 2 PL oleja, trochu soli a korenia vypracujeme na vláčne cesto. Vyvaľkáme a vyložíme ním dno formy, pričom okraje trochu vytiahneme. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Na panvici rozpálime zvyšný olej a dochrumkava na ňom opečieme kocky šunky. Pridáme pór, osolíme, okoreníme a krátko opražíme a navrstvíme na cesto. Koziu goudu, zvyšnú smotanu a vajcia vymiešame, dochutíme soľou, korením a muškátovým orechom a vylejeme na pór. Pečieme pri 170 stupňoch asi 20 minút.