Zapečené plnené šampiňóny
Chutná teplá vegetariánska večera. Hlávky šampiňónov vyzerajú na tanieri veľmi efektne. Recept vyhovuje aj bezlepkovej diéte, aj delenej strave. Jedlo je tiež nízkosacharidové.
Potrebujeme:
8 ks väčších hnedých šampiňónov, 1 syr cottage, červená cibuľa, 1 kápia, vyzretý kozí syr, soľ, mleté čierne korenie, kvalitné maslo, pažítka, olivový olej.
Postup:
Šampiňóny dôkladne umyjeme a očistíme. Oddelíme stonky a lyžicou vydlabeme aj vnútro hlávok, ale opatrne, aby sme ich nezlomili. Stonky pokrájame. Na panvici rozpálime olivový olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu a kápiu, pridáme pokrájané stonky šampiňónov spolu s vydlabaným vnútrom hlávok, osolíme, okoreníme a chvíľu dusíme. Netreba dommäka. Hotové odstavíme. Cottage zmiešame s nasekanou pažítkou a primiešame k orestovanej hmote v panvici. Zapekaciu misu vymažeme maslom a poukladáme do nej hlávky šampiňónov, "hlavou dolu". Vnútro hlávok ešte osolíme a okoreníme. Lyžicou naplníme pripravenou plnkou a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Vyberieme, posypeme strúhaným kozím syrom a ozdobíme polovicou plátku cibule a vložíme ešte na 10 minút do rúry. Podávame teplé, ale chutia výborne aj studené.