Špaldové halušky so sójovým mäsom
Je to jednoduché zdravé jedlo bez mäsa a pritom skutočne sýte. Halušky z celozrnnej špaldovej múky sú zdravou alternatívou tých klasických. Zasýtia, nezvýšia glykemický index a dodajú Vám potrebné výživné látky. Navyše, sú bohaté na vlákninu.
Potrebujeme:
Špaldová celozrnná krupica (prípadne celozrnná hrubá múka), 1 vajce, vlažná voda, sójové mäso, kvalitná sójová omáčka (bez pšenice), soľ, mletá sladká paprika, olivový olej, sušené huby, cibuľa, prípadne smotana na varenie.
Postup:
Sójové mäsopripravíme podľa návodu. Zatiaľ v miske zmiešame špaldovú krupicu, vodu, vajce a trochu soli tak, aby vzniklo typické haluškovvé cesto. Môžete pridať aj najemno nasekané bylinky. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu, ktorú mierne osolíme. Keď voda začne vrieť, robíme klasickým postupom halušky. Hotové v miske zmiešame s trochou oleja, aby sa nezlepili.
Na panvici orestujeme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme scedené a odkvapkané sójové mäso a chvíľu restujeme. Osolíme, pridáme sójovú omáčku a sladkú papriku, zamiešame. Podlejeme vodou, pridáme huby, prikryjeme a na miernom plameni dusíme asi 15 minút. Na záver môžete pridať smotanu a nechať ešte dve minútky povariť. Zahusťovať netreba.
