Šošovica na arabský spôsob

Toto je trošku exotickejší spôsob prípravy šošovice. Je to ale veľmi vhodné bielkovinové jedlo. Vyskúšajte. Pri príprave strukovín vždy pridávam aj riasy, v tomto prípade kombu. Strukoviny sú rýchlejšie hotové a ľahšie stráviteľné.

 

Potrebujeme:

200g šošovice, 300 ml rajčinovej šťavy, 2 ČL citrónovej šťavy, 2 strúčiky cesnaku, pažítka, 3 PL extra panenského olivového oleja, 4 jarné cibuľky aj s vňaťou, 4 rajčiny, stopkatý zeler, petržlenová vňať, morská soľ, mleté čierne korenie, voda.

 

Postup:

Šošovicu preberieme, opláchneme a namočíme. Potom vodu zlejeme, zalejeme novou vodou, osolíme a asi 30 minút na miernom ohni varíme. Medzitým si pripravíme zálievku tak, že zmiešame rajčinovú šťavu, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, posekanú pažítku, osolíme, okoreníme a zalejeme olejom. Keď sa šošovica uvarí, vodu scedíme a ešte do horúcej šošovice vmiešame pripravenú zálievku. Necháme vychladnúť. Občas premiešame. Do vychladnutej šošovice pridáme na drobno pokrájanú ostatnú zeleninu a petržlenovú vňať a ešte raz premiešame.