Rizoto s tofu a fazuľou

Vegetariánske jedlo, kde proteíny z tofu nahradia mäso. Kvôli vláknine je samozrejme lepšie použiť ryžu nytural.

 

Potrebujeme:

Ryžu, syr tofu - vyberte si podľa vlastnej chuti, výborné je údené, nemusíte sa obávať, nejde o klasické údenie, fazuľu v konzerve, cesnak, trochu morskej soli, zelené mleté korenie, olivový olej, citrónová šťava, bio sójová omáčka, niečo na podliatie ryže - podľa vlastného výberu: bio vývar, voda, víno.

 

Postup:

Ryžu preberieme, prepláchneme a pripravíme klasickým spôsobom. Z tofu vytlačíme vodu a nakrájame na malé kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou a sójovou omáčkou  a necháme 10 minút stáť. Týmto postupom predídeme prípadnému nadúvaniu. Potom  opekáme na olivovom oleji v hlbšej panvici. Chvíľu to trvá, pretože tofu je potrebné opiecť dohneda a dochrumkava. Ak použijete údené, oklamete aj tých, ktorí sa bez mäsa nenajedia. Treba miešať. Z fazule zlejeme nálev, ten nepoužijeme a fazuľu pridáme k tofu. Okoreníme a pridáme nadrobno pokrájaný cesnak podľa chuti. Pridáme ryžu, všetko spolu premiešame a už iba prehrejeme. K tomu je výborná kvasená zelenina - kapusta, karfiol, cvikla.