Naučte sa správne kombinovať!
Nielen pre zdravie ale aj pre štíhlu líniu je správne kombinovanie potravín nevyhnutné. Možno je trochu ťažšie zvyknúť si, ale výsledok za to stojí.
V predchádzajúcom článku ste si prečítali, že nesprávne kombinovanie konzumovaných potravín je jednou z príčin nadváhy a obezity. V tomto článku si povieme o základnom pravidle správnej kombinácie.
Proces trávenia vyžaduje množstvo času a pre rôzne potraviny sú potrebné rôzne látky na ich strávenie. Iné sú potrebné na trávenie mäsa a iné na strávenie napríklad chleba. Ak zjete klasické jedlo, teda jedlo, na aké sme zvyknutí, napríklad takýto obed: mäsový vývar, hranolky a pečené kura, k tomu dezert a kávu, do Vášho žalúdka sa dostane zmes tak rôznorodých potravín, že Váš žalúdok a mozog, ktorý ho riadi, sú absolútne zmätené. Nevedia, čo tráviť, v akom poradí, aké látky na trávenie produkovať! Jedlo sa strávi čiastočne, kvasí, zostáva nespracované a zahníva...
Niet divu, že po takomto obede máme žalúdok ako z kameňa, páli nás záha, trápia nás kŕče, plyny, sme unavení. Po rokoch takéhoto stravovania a uvedených nepríjemností je výsledok jasný a nevyhnutný, aj keď si to možno nechceme priznať: srdcovo-cievne ochorenia, vysoký krvný tlak, kornatenie tepien, cukrovka, astma, alergie, rôzne ochorenia tráviaceho traktu, hormonálne výkyvy a imptencia. A vždy: nadváha a obezita!
Ak chcete dosiahnuť úbytok váhy a zároveň ozdraviť organizmus a zlepšiť fungovanie tráviaceho traktu, je potrebné konzumovať spolu potraviny s rovnakým časom trávenia a z kompatibilných skupín. Pre pochopenie správneho kombinovania potravín si ich najskôr rozdelíme do troch základných skupín. Základné rozdelenie potravín:
-
1. skupina - potraviny s prevahou bielkovín: mäso, ryby, vajíčka, mäsové vývary, baklažán, strukoviny, orechy a semená, mliečne a kyslo-mliečne produkty.
-
2. skupina - tuky a surové potraviny: maslo, masť, oleje, zelenina (s výnimkou zemiakov), ovocie, sušené ovocie, zeleninové a ovocné šťavy, huby.
-
3. skupina - potraviny s prevahou uhlohydrátov: pečivo, kaše (nie mliečne), zemiaky, výrobky z múky, cestoviny, med, cukor, džemy, kompóty, sladkosti, zákusky.