Naučte sa správne kombinovať!

 

Nielen pre zdravie ale aj pre štíhlu líniu je správne kombinovanie potravín nevyhnutné. Možno je trochu ťažšie zvyknúť si, ale výsledok za to stojí. 

 

V predchádzajúcom článku ste si prečítali, že nesprávne kombinovanie konzumovaných potravín je jednou z príčin nadváhy a obezity. V tomto článku si povieme o základnom pravidle správnej kombinácie.

 

Proces trávenia vyžaduje množstvo času a pre rôzne potraviny sú potrebné rôzne látky na ich strávenie. Iné sú potrebné na trávenie mäsa a iné na strávenie napríklad chleba. Ak zjete klasické jedlo, teda jedlo, na aké sme zvyknutí, napríklad takýto obed: mäsový vývar, hranolky a pečené kura, k tomu dezert a kávu, do Vášho žalúdka sa dostane zmes tak rôznorodých potravín, že Váš žalúdok a mozog, ktorý ho riadi, sú absolútne zmätené. Nevedia, čo tráviť, v akom poradí, aké látky na trávenie produkovať! Jedlo sa strávi čiastočne, kvasí, zostáva nespracované a zahníva... 

 

Niet divu, že po takomto obede máme žalúdok ako z kameňa, páli nás záha, trápia nás kŕče, plyny, sme unavení. Po rokoch takéhoto stravovania a uvedených nepríjemností je výsledok jasný a nevyhnutný, aj keď si to možno nechceme priznať: srdcovo-cievne ochorenia, vysoký krvný tlak, kornatenie tepien, cukrovka, astma, alergie, rôzne ochorenia tráviaceho traktu, hormonálne výkyvy a imptencia. A vždy: nadváha a obezita! 

 

Ak chcete dosiahnuť úbytok váhy a zároveň ozdraviť organizmus a zlepšiť fungovanie tráviaceho traktu, je potrebné konzumovať spolu potraviny s rovnakým časom trávenia a z kompatibilných skupín. Pre pochopenie správneho kombinovania potravín si ich najskôr rozdelíme do troch základných skupín. Základné rozdelenie potravín:

 

  • 1. skupina - potraviny s prevahou bielkovín: mäso, ryby, vajíčka, mäsové vývary, baklažán, strukoviny, orechy a semená, mliečne a kyslo-mliečne produkty.

  • 2. skupina - tuky a surové potraviny: maslo, masť, oleje, zelenina (s výnimkou zemiakov), ovocie, sušené ovocie, zeleninové a ovocné šťavy, huby.

  • 3. skupina - potraviny s prevahou uhlohydrátov: pečivo, kaše (nie mliečne), zemiaky, výrobky z múky, cestoviny, med, cukor, džemy, kompóty, sladkosti, zákusky. 

Kombinujeme 1. skupinu s 2. skupinou a 3. skupinu s 2. skupinou. Zásadne nekombinujeme potraviny z 1. a 3. skupiny. Toto je základné a najdôležitejšie pravidlo. 

 

Správne kombinovanie potravín je komplikovanejšie, ale viac si vysvetlíme nabudúce. Zatiaľ stačí, ak si osvojíte tento základ. Zo začiatku sa Vám môže zdať, že takto sa nemôžete normálne najesť, ale dajte si za cieľ vydržať týždeň a sledujte, ako sa cítite. Všimli ste si, že tie nepríjemné príznaky, ktoré ste predtým mávali po jedle, sa strácajú? A to sú iba prvé výsledky!