Kolotoč chudnutia

Ak ste sa dostali k tomuto článku, pravdepodobne to poznáte. Prebytočný tuk, ktorý zaťažuje, prekáža, špatí a ktorého sa chcete zbaviť. Dozvedeli ste sa o vynikajúcej diéte, vyskúšali ste ju a viac alebo menej ste asi aj schudli. A po istej dobe je tuku ešte viac. Čo s tým? Nová diéta! A takto stále dokola...

 

 

Žiaľ, je to aj môj príbeh. S váhou som bojovala odjakživa. A zopárkrát som aj perfektne schudla! Zákon jo-jo efektu ale nepustí:-(( Keď som sa vrátila k pôvodnému spôsobu stravovania, všetko bolo rýchlo späť. A vždy aj niečo navyše. Schudnúť znova bolo zakaždým o niečo ťažšie. Jednak zloženie tela bolo stále horšie - tento kolotoč spôsobuje ubúdanie svalovej hmoty a pribúdanie tukovej vrstvy, jednak pribúdali roky a metabolizmus sa zhoršoval. Diéta bola náročná, kilá šli dolu pomaly, alebo som sa cítila zle a nevydržala som.

 

Takto to trvalo roky, kým som naozaj pochopila, že táto cesta je zlá. Nikam nevedie, iba k stále väčším problémom. Niečo treba zmeniť!

 

Ak chcete naozaj schudnúť, a to natrvalo, treba zmeniť prístup! Od základov. Inak to nejde. Organizmus musíme na chudnutie pripraviť. A na to potrebuje jeden až dva mesiace. Ak sme celé roky priberali, nie je možné schudnúť v krátkej dobe, ako to sľubuje mnoho diét. Je potrebné uvoľniť sa, k zmene príde. Ale nie pomocou dočasnej diéty. Zmeniť prístup Vám pomôžeaj náš online kurz.

 

Či si to chceme priznať alebo nie, nadváha, či obezita je choroba! Choroba, ktorá v organizme spôsobuje množstvo fyziologických zmien, ktoré sa prejavujú mnohými ťažkosťami. Niektoré sa objavujú rýchlo, niektoré po dlhšej dobe. Vtedy však už môže byť neskoro. Tak ako pri iných ochoreniach, aj pri obezite je potrebné pre jej skutočné vyliečenie poznať príčiny! 

 

Čo je teda jej príčinou?

 

Jeme rýchlo

Jedenie v strese a nedostatočné rozžutie potravy narúša proces trávenia. Nie je strávená dostatočne, pričom jej zvyšky sa ukladajú vo forme tuku. Každé sústo by sme mali požuť 30 krát.

 

Pitie počas jedla

Tekutina prijímaná spolu s jedlom riedi tráviace šťavy, čím dochádza k narušniu tráviaceho procesu a potrava nie je dostatočne spracovaná, preto nemôže byť využitá, ale zase dochádza k jej ukladaniu do tuku. Tu platí doslova, že priberáme z vody. Piť treba 30 minút pred jedlom alebo aspoň hodinu po jedle.

 

Nadmerná konzumácia múčnych a sladkých jedál

Tieto potraviny vo zvýšenom množstve, aké my dnes bežne prijímame, naše trávenie vyslovene poškodzujú. Spôsobujú tiež zvýšenú produkciu hlienov, ktoré narúšajú celé vnútorné prostredie, čo spôsobuje nedostatotučnú činnosť mnohých orgánov. Navyše, sú vysoko kalorické a bez akejkoľvek výživnej hodnoty. Bielu múku a rafinovaný cukor by sme mali maximálne eliminovať.

 

Časté jedenie

Každé sústo, ktoré si vložíme do úst, vyvolá v organizme celý rad reakcií. Väčšina našej energie sa sústredí na proces trávenia. To však znamená, že zároveň sa úroveň energie na iné procesy výrazne zníži. Ďalšie sústo prijaté v čase, kedy predchádzajúce jedlo ešte nebolo strávené, začína tento proces znova. Týmto nielenže sa oslabuje obranyschopnosť organizmu, telo sa nemôže dostatočne očisťovať, ale znižuje sa aj produkcia potrebných tráviacich enzýmov. Nedostatok týchto enzýmov spôsobuje nedostatočné spracovanie a rozloženie potravy, ktorej zvyšky sa zasa ukladajú vo forme tuku. Vzniká však množstvo ďalších problémov. Je nesmierne dôležité naučiť sa robiť medzi jednotlivými jedlami dostatočne dlhé prestávky.

 

Nevhodné kombinovanie

Rôzne potraviny potrebujú k svojmu spracovaniu rôzne látky, predovšetkým enzýmy. Ak itakéto potraviny skombinujeme v jednom jedle, proces trávenia a ich využitia je narušený. Dôsledok? Čať takéhoto jedla v črevách zahníva a časť sa zase uloží vo forme tuku

 

Sedavý spôsob života

Nedostatok pohybu vedie k spomaleniu a oslabeniu mnohých procesov, aj k spomaleniu a oslabeniu trávenia a celkového metabolizmu. Nízky výdaj energie je samozrejme s tým spojený.

 

Jedenie v strese

Ak sme v strese, nervózni, naša pečeň na to výrazne reaguje. Žlčovody sa zúžia a do tenkého čreva sa tak žlč nedostáva. Potrava zostáva nespracovaná a ukladá sa vo forme tukových zásob.

 

Jedenie a sledovanie televízie, čítanie, apod.

Ak jeme a pritom sa venujeme aj nejakej inej činnosti, náš mozog nevie, čomu má dať prednosť. Spracováva prijímané informácie z televízora, či knihy alebo nnovín a zároveň má riadiť proces trávenia. Takéto trávenie je potom nedostatočné. Navyše, zjeme oveľa viac.

 

Málo prirodznej surovej stravy

A naopak priveľa rafinovaných a inak tepelne upravených potravín nás výdatne zásobuje prázdnymi kalóriami, ktoré sú pre náš organizmus v podstate bezcenné. Nedodávajú mu vitamíny, minerálne a ďalšie potrebné látky. Takéto prázdne kalórie nás zasýtia iba na chvíľu a už po krátkej dobe potrebujeme jesť znova. Tak zjeme niekoľkonásobne viac, než by sme mali. Spracované potraviny tiež vyvolávajú smäd, a tak ich zapíjame. Nielenže tým narúšame trávenie, ale tiež sa zavodňujeme. Túto tekutinu nasáva tukové tkanivo ako špongia a my priberáme. Je veľmi dôležité pomer medzi spracovanou potravou a surovou zmeniť.

 

Je potrebné sa nad uvedenými príčinami obezity zamyslieť a odhaliť tie svoje a postupne ich odstrániť. Iba takto schudnete naozaj. Veľa úspechov!