Ruža šípová (Rosa canina)

 

Je ker, ktorý všetci dobre poznáme. Dorastá do výšky 1 až 3 metre. Vyskytuje sa takmer v celej Európe a jehj plody a kvety využívali už starí Gréci. Jej konáre sú typické početnými zahnutými tŕňmi. Od mája do júna kvitne krásnymi nežnými ružovými kvietkami. Plody dozrievajú v sptembri a zbierajú sa až do prvých mrazov. 

Najmä v minulosti sa zbierali aj kvety. Vyrába sa z nich voda (macerát), ktorá má hojivé a dezinfekčné účinky. Možno ich použiť aj ako prísadu do kúpeľa. Alebo ste sa stretli už aj so sladkými dezertami, či iným jedlom ochuteným a ozdobeným jemnýim ružovými lupienkami. Okrem klasického sušenia sa zo šípok pripravujú džemy, kompóty, sirupy, omáčky, likér...

 

Plody ruže šípovej, teda nám známe šípky, obsahujú najmä vysoké množstvo vitamínu C. Ten je dôležitý sám osebe, avšak v šípkach sa kombinuje s ďalšou dôležitou látkou - lykopénom, v dôsledku čoho nás skutočne chránia pred infekciami a podporujú imunitný systém. Ďalej obsahujú vitamín K, E, P. Okrem toho organické kyseliny, sacharidy, triesloviny, pektín, ale tiež flavonoidy a karotenoidy.  Šípky obsahujú vysoké množstvo rôznych ochranných fytolátok. Je tomu tak preto, že rastú iba voľne v prírode, sú vystavené všetkým poveternostným vplyvom ako aj škodcom. Preto je rastlina vybavená týmito látkami, aby ju ochránili. Preto sú šípky pre naše zdravie také cenné.  

 

Pri šípkach je veľmi dôležité šetrné spracovanie, najm, ak ich sušíme. Najlepšie je sušenie v sušičke. Ani v rúre by teplota pri sušení nemala presiahnuť 35 stupňov. Usušené plody by si mali zachovať jasnú červenú farbu. 

 

Účinky na zdravie: 

 
  • silný antioxidant, ktorý podporuje obranné schopnosti organizmu - imunitu,

  • pôsobia ako diuretikum, 

  • čistia krv a posilňujú organizmus, pomáhajú pri chorobách ciev,

  • pomáhajú pri chudokrvnosti, pretože podporujú lepšie vstrebávanie železa, zlepšujú stav pečene, 

  • vďaka karotenoidom zlepšujú zrak a pomáhajú oddialiť prejavy starnutia na pleti, 

  • čaj je výbornou prevenciou proti prechladnutiu v prechodných obdobiach (jeseň, začiatok jari), 

  • liečia krvácanie z ďasien a paradentózu, 

  • stimulujú potenciu. 

 

Ak chceme šípky spracovať inak, ako sušením, musíme ich rozpoliť, zbaviť jadierok aj pichľavých štetiniek a niekoľkokrát umyť v studenej vode. Potom ich asi 15 minút varíme a následne prepasírujeme. Z takto pripraveného základu potom robíme sirupy, džemy, pretlak, či omáčku.

 

Zaujímavý šípkový likér: 

Potrebujeme: 

1/2 kg šípok, kôra z polovice pomaranča, 1,5 l vodky, kúsok škorice, cukrový sirup (250 g prírodného trstinového cukru + 250 ml vody). 

Postup: 

Šípky umyjeme a zbavíme okvetia (to čierne na špičke šípok). Spolu so škoricou a pomarančovou kôrou zalejeme vodkou a necháme 10 dní macerovať. Po uplynutí tejto doby scedíme, pridáme cukrový sirup a premiešame. Hotové zlejeme do tmavých fliaš.