Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica)

Statná vytrvalá bylina, ktorú poznáme väčšinou pod názvom žihľava. Dorastá do výšky 50 až 150 cm. Rastie na okrajoch vodných tokov, pri cestách a plotoch a v okolí našich príbytkov, kde ju väčšinou považujeme za burinu. Výskyt pŕhľavy nám spoľahlivo indikuje vyšší obsah dusíka v pôde. Lístky sú pokryté mnohými chĺpkami, ktoré sú duté a vyteká z nich dráždivá tekutina. 

 

Zbierame buď samotné listy alebo celú vňať od marca do augusta. Vždy zbierame iba mladé rastlinky. Pripravujeme z nej čaj, nálev, tinktúru, kúpele, prípadne obklad. Pripravujeme z nej aj šaláty a polievku, prípadne omáčku. Používame čerstvúaj sušenú.

 

Pŕhľava obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, chlorofylu a železa. Tiež obsahuje vitamín K a B1 a provitamín A, organické kyseliny a rastlinné mikroelementy.

 

V čom nám pomáha: 

  • stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek

  • pôsobí výrazne detoxikačne na krv, odstraňuje z nej toxíny, čím lieči srdcovo-cievny systém

  • znižuje tiež hladinu cukru v krvi 

  • hojí zápaly, aj v kĺboch, pretože tiež zvyšuje teplotu pokožky. Toto teplo v spojení s protizápalovým účinkom kĺbom uľaví od bolesti 

  • zastavuje krvácanie, hojí a zaceľuje rany 

  • pomáha pri poruchách menštruačného cyklu a klimakterických ťažkostiach

Na liečbu najčastejšie používame čaj. Pijeme dvakrát denne čaj pripravený z 1 lyžice listov, ale nie dlhšie ako jeden mesiac. 

 

Na mastné vlasy, ale aj proti šediveniu a vypadávaniu vlasov si pripravíme nálev z 3 lyžíc pŕhľavy, ktorú varíme v pol litri vody 5 minút. Opláchneme pomaly vlasy, pričom sa snažíme masírovať pokožku hlavy. Už neoplachujeme vodou. Aplikujeme pri každom umývaní vlasov. Kúra je dlhodobá, trvá aspoň tri mesiace, najmä ak bojujete s vypadávajúcimi vlasmi. 

 

Pŕhľavu pridávame aj do zeleninových šalátov a omáčok, či polievok, ktoré pripravujeme podobne ako špenátové. Pred prípravou pŕhľavu prelejeme vriacou vodou, aby sme ju zbavili pŕhlivosti.